Social 28 Iunie 2008 16:11
Majorarea preturilor la gaze si energie va determina scumpiri si in industria alimentara, singurul produs care va fi ferit de acest efect, fiind carnea de pasare.

Preturile la carnea de pasare nu vor fi majorate ca urmare a scumpirii gazelor si electricitatii insa industria si consumatorul vor avea de suferit, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari, Ilie Van, informeaza NewsIn.

“Nu ne permitem sa majoram preturile carnii de pasare pentru ca oferta este foarte mare si nu ar mai exista cumparatori. Industria carnii de pui nu poate insa sa recupereze aceste scumpiri adunate cu pretul cerealelor. Aceste majorari de pret ne vor afecta si mai mult. Pe termen lung, consumatorul va avea de suferit pentru ca producatorul nu va mai creste pasari, iar oferta fiind mica atunci se vor inregistra majorari ale pretului la carnea de pasare", a afirmat Ilie Van.

Presedintele Romalimenta Sorin Minea a declarat ca efectul scumpirii utilitatilor se va vedea in scurt timp la produsele alimentate. Aceasta crestere apreturilor este de obicei la jumatate fata de procentul cu care s-au scumpit utilitatile.

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat de asemenea astazi, ca eventualele majorari din morarit si panificatie vor depinde in principal de pretul graului din noua recolta, care ar trebui sa fie mai ieftin. Potrivit acestuia, daca graul din noua recolta nu va fi mai ieftin, nu sunt excluse scumpirile in perioada urmatoare.

ANRE a anuntat majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4 %.

De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.