Social 27 Iunie 2008 12:26
ANRE a anuntat astazi majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4, 4 %, informeaza NewsIn.

''Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).

Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada'', informeaza un comunicat al reglementatorului emis joi agentiei NewsIn.

De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.

''Decizia ANRE de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna. Noile tarife sunt determinate de cresterea costurilor cu combustibilii, precum si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), ce nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene'', a anuntat ANRE.

Potrivit autoritatii, aceste tarife reflecta corect si costurile de furnizare a energiei electrice in noile conditii rezultate dupa separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor europene.

De la 1 iulie intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.
Astfel, facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze (exprimat in mc) cu puterea calorifica superioara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.