Social 19 Iunie 2008 14:44
Cuantumul despagubirii de raspundere civila, de 10-12.000 lei (sub 4.000 euro), reprezinta 0,6% din limita minima de despagubire impusa de CSA, de 750.000 euro, si este de cel putin trei ori mai mica fata de alte tari europene, a spus Gheorghe Grad, membru in consiliul director al UNSICAR.
"In acest an, limita privind asigurarile de raspundere civila pentru despagubiri materiale este de 150.000 euro si de 750.000 euro pentru vatamare corporala, iar anul viitor aceste sume vor fi dublate", a mentionat Grad.

Limitele de despagubiri morale acordate victimelor se ridica la 15.000 euro in Marea Britanie, la 19.800 euro in Belgia si la 41.000 euro in Franta, potrivit datelor prezentate de Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

"In 2006, numai 1,64% din totalul daunelor platite pe polite RCA in Romania au reprezentat daune platite pentru persoane, in comparatie peste 50% cat se plateste in alte tari europene", a spus Gheorghe Grad.
"Un dosar penal dureaza trei sau patru ani, in conditiile in care un an dureaza numai ancheta penala facuta de parchet, ceea ce arata faptul ca in instanta viata unui om valoreaza 10.000-12.000 lei", a adaugat el.

El a precizat ca parintii chetuiesc aproximativ 100.000 euro cu un copil pentru a-l aduce in stadiul universitar, iar cei 4.000 de euro oferiti, in cazul in care acesta moare intr-un accident, acopera o parte infima din aceasta suma.

"Asiguratii nu trebuie sa mai mituiasca familia victimei, ci sa beneficieze de drepturile care le revin in urma politei RCA. De asemenea, politistul trebuie sa informeze victima cu privire la drepturile pe care le are", a mai spus reprezentantul UNSICAR.
"Victimele sunt tratate in sistemul public de sanatate, iar soferii vinovati de moartea unei persoane asigura chetuielile de inmormantare, fara sa stie ca asigurarea RCA le poate asigura acest prejudiciu", a mai spus Grad.

Anul trecut au fost inregsitrate 8.203 accidente cu victime, din care 2.712 decese si 6.779 raniti grav, potrivit datelor Politiei Rutiere. Numarul total al victimelor se ridica astfel la 9.000 anul trecut.
Potrivit arbitrului asigurarilor, in 2012 limitele pentru despagubiri materiale urmeaza sa ajunga la 1 milion euro pentru despagubiri materiale si la 5 milioane euro pentru vatamari corporale, conform calendarului european.

"Fiecare asigurator poate sa stabileasca o limita mult mai mare decat acest minim stabilit. Judecatorul poate sa cuantifice acea dauna la o alta valoare decat cea stabilita", a adaugat presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

El a explicat ca, astfel, "clientul ar putea cumpara o extindere a sumei asigurate ca sa fie sigur ca nu plateste din buzunar acesti bani".

Membrii UNSICAR au propus o crestere a pragului de informare cu privire la drepturile care revin din incheierea unei astfel de polite. De asemenea, reprezentantii organizatiei brokerilor considera ca se pot stabili limite minime pentru despagubire in cazul unor vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.