Social 16 Iunie 2008 05:17
Desi par a fi „de soare", ochelarii ieftini, cu sticle colorate, nu au niciun efect impotriva razelor ultraviolete

Acestea, avertizeaza oftalmologii, pot provoca arsuri oculare si pot duce in timp la aparitia orbirii.
Din cauza efectului nociv pe care il pot avea razele ultraviolete (UV) asupra retinei, oftalmologii atrag atentia celor care vor sa faca escapade la munte sau la mare ca, intr-o zi foarte insorita, radiatia ultravioleta este reflectata chiar si in zonele mai umbrite, in proportie de aproximativ 50 la suta.

Cea mai periculoasa perioada pentru ochi este cea din intervalul orar 12.00-16.00. Pe strazile unde nu exista umbra, pe munte, pe malul lacurilor sau al marii, pericolul expunerii neprotejate a ochilor la lumina puternica a soarelui este foarte mare. Protectia ochilor trebuie facuta atat impotriva orbirii cauzate de lumina excesiva, cat si impotriva radiatiilor ultraviolete.

Studiile arata ca europenii isi cumpara anual, in medie, cate doua perechi de ochelari de soare. Numai ca, in alegerea ochelarilor de soare conteaza mai mult aspectul si mai putin latura practica, aceea de protectori impotriva radiatiilor solare. De altfel, oftalmologii sunt ingrijorati de faptul ca o mare parte din ochelarii de soare comercializati nu au trecut prin niciun fel de control sanitar.

Oftalmologii atrag atentia ca atat razele ultraviolete de tip A (UVA), cat si UV de tip B (UVB) sunt periculoase pentru ochi. Partea anterioara a ochiului (corneea si conjunctiva) afectata in special de razele de tip B, explica dr. Radu Iulian Burcin, medic oftalmolog si asistent la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila" din Bucuresti. Cristalinul absoarbe in special radiatiile de tip A.

Expunerea repetata duce, in timp, la aparitia cataractei, mai ales daca ultravioletele sunt reflectate si de suprafata apei. In majoritatea cazurilor, efectele apar abia dupa mai multi ani, sunt progresive si, din pacate, ireversibile.

Faptul ca lentilele unei perechi de ochelari sunt colorate nu inseamna neaparat ca acestea protejeaza ochiul. Sticla din care sunt alcatuite aceste lentile trebuie sa aiba un filtru de blocare a razelor solare, asemanator celui din cremele de protectie solara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.