Social 11 Iunie 2008 04:55
Bebelusii din Romania au cele mai mici sanse de supravietuire in primul an de la nastere, dintre toti nou-nascutii din tarile europene

Un studiu realizat de Biroul National de Statistica din Marea Britanie releva ca in tari precum Portugalia, Spania, Grecia si Cipru, copiii au sanse mai mari de supravietuire, in timp ce in Romania, Slovenia, Cehia si Marea Britanie speranta de viata este mult mai mica, informeaza publicatia Daily Mail, consultata de Curentul.

Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania detine recordul negativ in domeniu, avand o mortalitate a nou-nascutilor de 15 la mie, in timp ce, prin comparatie, mortalitatea infantila in Bulgaria era de 10,4, in Grecia de 3,8 la mie in 2005, iar in Republica Ceha de 3,4. Cel mai bine sta insa Suedia, cu 2,4 decese la 1000 de nou-nascuti, informeaza Ziare.com

Cauza principala a mortalitatii crescute in randul bebelusilor este reprezentata de diferentele economice mari intre clasele sociale. Exista insa si sociologi care dau vina pe destramarea familiilor sau conditiile grele in care traiesc anumite grupuri etnice.

In Marea Britanie, cifrele indica faptul ca, in 2005, 5,1 din 1.000 de copii au murit in primul an de la nastere. Aceeasi situatie a existat si in 2004, iar in 2002 cifrele aratau ca 5,3 din 1.000 de copii mor in primul an. Prin comparatie, mortalitatea infantila in Grecia a scazut de la 5,1 in 2002, la 3,8 in 2005, iar in Republica Ceha, de la 4,1 la 3,4, in aceeasi perioada. Cel mai bun scor il detine Suedia, cu 2,4 la mie. Romania detine insa recordul absolut la acest capitol, avand o rata de 15 la mie.

Nici nu este de mirare, tinand cont ca asistenta sociala romaneasca este la pamant. Circa 70 la suta din ONG-urile care furnizeaza servicii de asistenta sociala pentru copii, persoane cu dizabilitati sau unitati medico-sociale functioneaza necorespunzator, arata un bilant al controlului Inspectiei Sociale.

Potrivit Romania Libera, in 15 judete nu exista nici o unitate de asistenta medico-sociala care sa acorde ingrijire copiilor, adultilor cu afectiuni cronice, psihice sau persoanelor cu handicap si boli asociate. Tratamentele la care sunt supusi beneficiarii - copii proveniti din familii foarte sarace, adulti cu handicap sau bolnavi cronici - sunt necunoscute deoarece nu exista registre in care se consemneaza evenimentele zilnice, multe ONG-uri nu sunt acreditate sau conditiile oferite sunt sub standardele de calitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.