Monumentul pompierilor care au murit la 1848, aparand Revolutia romana, si-a gasit zilele astea o intrebuintare comerciala invidiata de orice doamna. Primul model de geanta creat de Louis Vuitton imbraca statuia fara sa lase pe afara niciun centimetru de istorie. Motivul: lansarea in Romania, saptamana trecuta, a brandului de lux.

Ideea i-a apartinut directorului de evenimente de la „L.V.“, Flemming Fallesen. Aprobarea a venit insa prompt de la autoritatile bucurestene, cu voie de la comisia care ar trebui sa apere monumentele istorice din Ministerul Culturii.

Stefan Damian, directorul acestei comisii, nu vede niciun pacat in asta: „Si care-i problema ca am dat acest aviz? E o interventie temporara, un curent estetic european, iar Louis Vuitton face parte din iconurile culturii europene. Daca ganditi asa, duceti-va la «Romania Mare»!“.

Primarul Adriean Videanu, a carui institutie din subordine a dat si ea un aviz pentru acoperirea statuii, nu stia ieri nimic si, in gluma, a exclamat un: „Nu ne-or fura astia statuia?!“.

Secretarul de stat in Ministerul Culturii, Virgil Nitulescu, are doar o opinie, nu si competenta asupra problemei: „Nu mi se pare moral, dar e un aviz dat fara acordul ministerului. Domnul Damian trebuie sa raspunda pentru asta!“.