Medicii de la un centru de cercetări din Seattle au reușit să inducă unor șoareci o stare reversibilă de hibernare, reducandu-le aproape la zero metabolismul. Pe scurt, hibernare la comandă.

Experimentul nu pare să fi avut efecte negative asupra șoarecilor

Personajul principal care stă in spatele experimentului cu șoareci semi-congelați este doctorul Mark Roth. Impreună cu cercetători de la Universitatea Washington, el a plasat cațiva șoareci intr-o incăpere specială, in care aerul era amestecat intr-o mică proporție cu hidrogen sulfurat.

In cantități mari, gazul este letal, dar el este produs in mod normal și de către mamifere și se crede că ar avea un rol in reglarea temperaturii corpului și a metabolismului. Doctorul Roth spune că s-a reușit controlarea sistemului ce stabilește la care organismul funcționează in parametri normali

"In acest fel putem stabili noi la ce temperatură totul se desfășoară ca de obicei și putem reduce această valoare cat dorim, de exemplu zece grade Celsius", spune doctorul Roth.

"Credem că această tehnologie ar permite medicilor 'să cumpere timp' pentru pacienții lor. De exemplu, dacă ai avut un atac de inimă, trebuie să te grăbești să ajungi la spital pentru a primi ingrijiri medicale. Ceea ce credem noi că se va obține este reducerea metabolismului pentru pacienți in așa fel incat să poată supraviețui mai mult timp pană la intervenția unui medic", a completat cercetătorul american.

Cat de justificat este insă optimismul oamenilor de știință? De la șoareci la oameni, diferența e mare. Și mai ales, cand o astfel de dorință va deveni realitate?

"Ceea ce am reușit să demonstrăm pană acum este că putem controla așa-numita flexibilitate metabolică a șoarecilor. Mai rămane să vedem și ce foloase ne aduce asta. Dacă vom constata că rezultatul e unul bun, ne vom gandi la cum să facem același lucru cu animale tot mai mari. Și dacă totul merge așa cum ne dorim, atunci poate incercăm pe primate. Cred că asta se va intampla cam in cinci ani", spune medicul american.