O fata de 7 ani si un baietel de 3 ani se afla in centre de plasament pentru ca instantele italiene intarzie sa dea un verdict la cererile de repatriere trimise de romani. Dupa ce a aratat situatia legata de copiii aflati in institutii de protectie sociala pe care Italia nu ii repatriaza, Cotidianul prezinta doua cazuri de copii pe care autoritatile romane le considera „cele mai problematice“.

S. D. are 7 ani si acum ar fi trebuit sa studieze la o scoala din Romania, insa de un an se afla intr-o casa de tip familial din Italia.

Acum un an si ceva a venit impreuna cu mama in Italia, in Sicilia, pentru a-si vizita tatal, George Stoica, de 36 de ani, care este tatal natural al fetei, nu insa si cel legal.

„Intr-o zi, cand ne plimbam pe strada, a venit un barbat, la vreo 45-50 de ani, si mi-a zis daca nu ii dau fata, ca e frumoasa. Mi-a oferit 2.000 de euro ca sa i-o dau, da’ i-am zis ca nu o dau nici daca imi da o casa de bani. La cateva zile dupa aceea au venit peste mine in casa carabinierii, erau 12 masini de politie si era si barbatul care imi ceruse fata pe strada.

Mi-au luat fata cu forta din casa si pe noi ne-au batut si ne-au dus la politie. De atunci fata mea, sta intr-un centru. Am fost la judecatorie, s-au facut sapte cereri de repatriere, dar nimic“, a povestit barbatul pentru Cotidianul.

Acesta spune ca o profesoara din zona i-a ajutat sa gaseasca centrul unde este fata, pe care au putut sa o viziteze de doua ori pe saptamana. Stoica spune ca judecatoarea care se ocupa de caz i-ar fi zis ca i-au luat copilul pentru ca „am abandonat-o, ca am maltratat-o, ca o bateam si ca au gasit-o cersind“ si ca urmeaza sa fie data spre adoptie.