Social 6 Iunie 2008 12:07
Regele Mihai I s-a intors oficial la Castelul Peles, care este din nou Domeniu Regal, dupa 60 de ani, iar cu aceasta ocazie Poarta Suveranilor a fost deschisa pentru prima data dupa 60 de ani, informeaza NewsIn.

Prezent azii, 5 iunie, la Castelul Peles, dupa 60 de ani, Regele Mihai I a tinut un discurs in care a precizat ca evenimentul acesta reprezinta o reparatie istorica si identitara. "Speram ca intoarcerea mea definitiva la Peles si la Sinaia, scaunul istoric al familie regale sa fie inceputul respectului definitiv, total, al proprietatii private, al demnitatii, al democratiei si libertatilor insittutiilor din societatea romaneasca" a declarat Regele Mihai I.

De asemenea, Mihai I i-a asigurat pe romani ca portile Castelului Peles vor ramane deschise pentru eternitate asa cum a fost mereu din 1914, "numai ca de aici incolo romanii nu vor gasi aici doar camere pline de obiecte de pret ci si oameni vii, o familie care da sens natiunii, ampreta statului romani" a mai aratat fostul rege al Romaniei.

Dupa evenimentul de astazi, pe 10 iunie, tot la Domeniul Regal, Regele Mihai I si Regina Ana vor serba nunta de Diamant, cea care marcheaza 60 de ani de casatorie. Cu ocazia acestui eveniment va sosi si un invitat special la Castelul Peles, in persoana Altetei Imperiale Otto, Arhiducele Austriei.

Desi Regele Mihai este proprietarul de drept al Domeniului Regal din Sinaia, cuplul regal a decis ca Pelesul sa pastreze statutul de muzeu, in timp ce Castelul Pelisor va fi folosit ca resedinta. "Valoarea regalitatii sta de 142 de ani deasupra alternativelor politice si a sistemelor de guvernare. Ea garanteaza mandria, iedntitatea, continuitatea si traditia. Castelul Peles este un simbol al independentei si puterii noastre. Cea mai frumoasa coroana regala este increderea si dragostea romanilor iar valoarea ei sta in propriile merite ale Romaniei" a subliniat in incheiere Regele Mihai I.

Castelul Peles a facut obiectul unor controverse juridice intre statul roman si mostenitorul de drept al castelului, Regele Mihai. Toate proprietatile familiei regale au fost confiscate in 1947 de regimul comunist. Regele a fost repus in drepturi abia anul trecut, dupa saizeci de ani.

Regele Mihai a mostenit castelul Peles alaturi de intreg domeniul Regal Sinaia de la Regele Ferdinand, acesta din urma primind la randul sau domeniul de la Regele Carol I.

Dupa ce a fost confiscat, castelul Peles a fost declarat muzeu de stat. Mai mult decat atat, in ultimii ani de comunism intreaga zona a fost inchisa turistilor. Castelul a fost redeschis in 1989.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.