Social 5 Iunie 2008 03:20
Caz socant la Cluj-Napoca: un barbat si-a tinut trei ani mama moarta in casa, pentru a-i incasa pensia lunara de 1.240 de lei (12,4 milioane de lei vechi). In total, Radu Tisa (50 de ani) a incasat ilegal circa 40.000 de lei (peste 10.000 de euro). El justifica absenta batranei prin faptul ca este grav bolnava, cazuta la pat.

Povestea seamana zguduitor cu o scena din filmul „Pisica alba, pisica neagra" al regizorului bosniac Emir Kusturica, dar si cu un banc mai vechi al romanilor, despre bunica „impaiata"-n geam ca s-o vada postasul in ziua de pensie.

Radu Tisa nu este insa nici personaj de film, nici de banc, ci un om in carne si oase, locuitor al unui mare oras precum Cluj-Napoca.

Batrana a murit la 70 de ani, dupa ce suferise timp indelungat de Alzheimer. Timp de trei ani a stat moarta in apartament pana cand politia a descoperit cadavrul mumificat.

Abia marti seara, pentru ca postasul nu-i mai dadea banii, a mers la politie si a marturisit totul. A povestit, astfel, cum a tinut-o pe mama sa, Viorica Tisa, din 2005, de cand a decedat, in apartamentul in care locuia, pe Aleea Padin nr. 20.

Reclamatie la primarie

Administratoarea blocului sustine ca Radu Tisa nu locuia cu mama sa, ci cu fosta sotie, care-si platea cheltuielile de bloc. In 2003, a facut sesizare la primarie, pentru mirosul ce venea din apartament, solicitand desemnarea unui asistent social, insa nu a primit niciun raspuns. Raimonda Boian, purtator de cuvant al institutiei, sustine ca in anul decesului, 2005, nu s-a facut nicio sesizare pe adresa primariei.

Barbatul suferea de invaliditate la un picior, astfel incat acesta nu putea sa lucreze. Avea doar un venit de 300 de lei lunar. Tocmai de aceea a decis ca nu se poate lipsi de pensia mamei, care fusese diriginte postal la viata ei.

Pana si anchetatorii au fost socati de cele intamplate. „Cand am auzit, am crezut ca este o gluma proasta", a marturisit comisarul Ioan Pacurar, seful IPJ Cluj. Cadavrul femeii a fost transportat la IML Cluj, pentru a se stabili cu exactitate cauza mortii.

„In astfel de cazuri, s-ar putea sa nu putem stabili cum a murit femeia acum trei ani de zile", a declarat Marius Vartic, directorul IML Cluj. De acest certificat medico-legal depinde insa si ancheta politiei, care trebuie sa excluda crima din ecuatie.

Deocamdata, Radu Tisa este cercetat pentru inselaciune, in stare de libertate, fapta pentru care risca inchisoare de pana la 15 ani. Potrivit lui Pacurar, barbatul va fi obligat sa restituie statului banii din pensie incasati ilegal.

Postasul a insistat sa o vada pe pensionara

Nicolae Sauca, cel care ii ducea pensia Vioricai Tisa, lucreaza ca postas de mai bine de 15 ani. Este deja bunic, are 50 de ani, dar nu a mai patit in viata lui sa duca pensia pentru un om care a murit.
Barbatul le-a povestit sefilor sai, care au demarat o ancheta in acest caz, ca in urma cu cativa ani se ducea acasa la familia Tisa, unde ii dadea banii femeii de fata cu fiul ei, pentru ca aceasta nu vedea bine.

Dupa un timp, barbatul il astepta pe la vecini, cu buletinele pregatite, si incasa banii. In februarie, nu a mai vrut sa ii dea cei 1.240 de lei pe care ii avea pensie Viorica Tisa si i-a cerut fiului acesteia sa-l lase sa o vada. Nu a fost lasat sa intre decat in bucatarie, iar usa camerei era inchisa. A banuit atunci ca femeia nu era acasa, iar miros nu se mai simtea.

"Omul nostru a intrat la banuieli si a hotarat sa nu ii mai lase femeii pensia pana nu o vede", spune Cornel Maja, dirigintele oficiului postal la care lucreaza Nicolae Sauca. Din februarie, Radu Tisa nu a mai incasat decat banii care i se cuveneau.

Clujeanul ar putea fi cercetat pentru profanare de cadavre si inselaciune, sustin specialisti in drept. Profanarea de cadavre se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Mult mai grava este inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase in scopul de a obtine foloase materiale injuste.

Pentru aceasta fapta Codul Penal stabileste o pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani. Specialistii in drept sustin ca, potrivit procedurii, in astfel de cazuri, in ce-l priveste pe Radu Tisa, procurorii vor cere si o expertiza psihiatrica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.