Social 5 Iunie 2008 16:01
Militarii care vor ramane mutilati in urma unor rani de razboi vor fi improprietariti cu cinci hectare de teren agricol sau 500 de metri patrati pentru a-si construi o casa, a anuntat, miercuri, ministrul Apararii, Teodor Melescanu.
Guvernul a modificat si completat Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare.
Potrivit ministrului, proiectul de ordonanta de urgenta a propus sa se acorde o serie de drepturi personalului armatei, raniti ca urmare a actiunilor militare, celui care a devenit invalid in aceleasi imprejurari, precum si urmasilor celor decedati.

"Elementul de noutate il reprezinta faptul ca in cadrul acestui tip de actiuni pentru prima oara se includ si misiuni cu un potential de risc inalt, care sunt stabilite prin ordin al ministrului Apararii si care se pot desfasura pe teritoriul national. Deci, este vorba de recunoastere si drepturi care se acorda celor care participa la operatiuni militare in strainatate, care participa la operatiuni cu un risc potential mare pe teritoriul national si al treilea element de noutate este acela ca acelasi regim se poate aplica si salariatilor civili care participa la aceste misiuni", a afirmat Teodor Melescanu.
Melescanu a precizat ca zona in care va fi terenul respectiv va fi aleasa de beneficiar, iar autoritatile locale vor fi obligate sa il improprietareasca. Ministrul va pune la dispozitie terenuriole cazarmilor dezafectate in acest sens.

Personalul armatei participant la actiunile militare care, din cauza deficitului de teren, nu a putut fi improprietarit, va fi despagubit cu o suma ce reprezinta contravaloarea terenului la care erau indreptatiti conform legii, se arata in textul ordonantei.

Potrivit ministrului Apararii, Teodor Melescanu, legislatia actuala prevedea doar posibilitatea de reintegrare in munca pentru militarii care nu au suferit invaliditati definitive.

"Dintre drepturile care au fost instituite prin ordonanta de urgenta adoptata astazi (n.r. miercuri) se numara acordarea unei indemnizatii lunare pentru invalizi, care este diferentiata in functie de gradul de invaliditate. In al doilea rand, acordarea unei indemnizatii lunare pentru cei care au fost raniti in operatiuni, tratament in strainatate pentru personalul ranit si cel invalid in cazul in care afectiunile nu pot fi tratate in tara", a mai declarat ministrul apararii, Teodor Melescanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.