Social 4 Iunie 2008 04:39
Pe 1 iunie 2007, intreaga tara a fost socata de moartea Amaliei Rodica Szabo, care avea doar 21 de ani si venise sa nasca la „spitalul-ghetou“ din Satu-Mare. Tanara s-a stins din viata dupa ce, timp de doua zile, cadrele medicale au uitat de ea, potrivit declaratiilor familiei. Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor din Romania a facut uitat cazul „Amalia“, la un an dupa tragedie. Familia Amaliei ne-a trimis saptamana trecuta o scrisoare in care descrie hatisul birocratic care a ingropat acest caz.

In spital nu exista apa curenta si era o acuta criza de medicamente. Spitalul Judetean din Satu-Mare a primit atunci eticheta de spital-ghetou pentru ca nu avea apa calda si nu dispunea de medicamente banale.

Fiica ei, Ianca, a implinit un an. Este o fetita vesela si jucausa care, potrivit vecinilor, gangureste intruna si invata acum sa rosteasca primele cuvinte.

La un an de la tragicul incident, am primit la redactie o scrisoare trimisa in numele tinerei, prin care ni se atrage atentia ca nici acum familia nu a reusit sa obtina niste raspunsuri banale. Cazul, prezentat pe larg in 2007 de EVZ, s-a blocat in hatisurile birocratiei. Astfel, plangerea depusa de sotul Amaliei Szabo se judeca inca la Comisia superioara de disciplina a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), iar ancheta politiei bate pasul pe loc.

„Nimeni nu va plati pentru moartea ei“
Familia Szabo sustine si acum ca Amalia a decedat din cauza lipsei de anticoagulante din spital si a neglijentei personalului medical, care l-au trimis prea tarziu pe sotul femeii sa cumpere anticoagulante si care nu s-a ocupat de Amalia dupa cezariana.

In plus, rudele Amaliei sustin ca autopsia nu reflecta adevarata cauza a decesului si ca legistii, la fel ca si Colegiul Medicilor, acopera culpa medicala a angajatilor spitalului.

„Nu ne-au dat inapoi nici cei trei milioane de lei pe care i-am platit pentru cezariana. Nu ca ne-ar fi trebuit, dar ar fi fost frumos sa ni-i dea inapoi daca au omorat-o. E o rusine ce se intampla si sunt convinsa ca nimeni nu va plati pentru moartea nurorii mele“, ne-a declarat soacra Amaliei, Szabo Mara.


Plangerile sotului Amaliei n-au primit niciun raspuns elocvent. „Din 16 iulie 2007 s-a inceput urmarirea penala pentru omor din culpa, cu autor necunoscut. Dosarul a fost trimis pentru cercetari la Politia Satu-Mare inca din ziua in care a fost depusa plangerea, pe 11 iunie 2007“, spune procurorul Aurica Pauliuc, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Satu-Mare.

Potrivit politistilor, ancheta stagneaza din cauza ca nu au primit nici pana acum concluziile Comisiei superioare de disciplina a CMR, privind posibila culpa medicala.

„Le-am trimis trei adrese, din septembrie 2007 si pana in prezent, si am primit raspuns doar la una, pe la inceputul anului. Am fost informati ca, de indata ce comisia se va pronunta, vom primi o copie cu decizia lor pe fax. N-avem nici azi un raspuns“, ne-a declarat comisarul-sef Gheorghe Iacos, seful Politiei Satu-Mare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.