Social 2 Iunie 2008 03:46
Pentru un an si patru luni, o romanca angajata ca menajera nu a iesit din casa. De frica, din cauza ignorantei sau pentru ca a fost sechestrata. Toate trei sunt variante sustinute de catre cei implicati in cazul "sclavei din Italia".

Angela Paduraru din Margineni a venit in Italia in luna ianuarie 2007, ca sa munceasca si sa stranga bani pentru fiul ei, Maximilian, condamnat in Romania pentru omor din culpa. Fiica ei, Felicia, aflata de aproape 10 ani in Peninsula, nu i-a oferit nici un fel de sprijin cand a aflat de venirea mamei sale. Astfel, neavand unde sa stea, a apelat la sprijinul unei biserici care i-a oferit si cazare. Acolo a venit italianca Vincenza Rizzi, ca sa caute o ingrijitoare si i-a fost recomandata Angela. Dupa un an si patru luni, carabinierii o "elibereaza" pe Angela din casa italiencei, in urma unui denunt al Feliciei.

Un caz incredibil, pe care "Adevarul" l-a urmarit cu atentie. Potrivit declaratiilor carabinierilor din orasul Rho (la 20 de km de Milano), romanca de 54 de ani a fost constransa sa traiasca in conditii inumane timp de 16 luni. Pentru a face lumina in acest caz, "Adevarul" a stat de vorba cu amebele parti implicate in acest caz, romanca si fiica ei pe de o parte si "temnicera" cu avocatii ei, de cealalta.

Sclava din Italia se numeste Angela Paduraru, si am intalnit-o la o structura pentru straini a primariei din Milano. Imbracata modest, cu privirea in pamant, timida si cu miscari controlate, Angela a iesit din camera numarul 5 sa ne intampine.

"Se afla intr-o stare avansata de tulburare", situatie creata, zice fiica ei, de loviturile in cap pe care le lua de la "patroana" Vincenza Rizzi (75 de ani). Italianca sufera de o tumoare la san, a fost operata de mai multe ori si manifesta multe "crize de nebuneala", asa cum ne povesteste Angela. Din cauza durerilor, ea se razbuna pe toata lumea si lovea tot ce intalnea in cale.

"Ca suntem mizerabili, asa zicea despre romani. Ii veneau valuri de caldura si nebunie", povesteste femeia. "Mancarea mi-o arunca in scarba, toate pastele cadeau din farfurie pe masa. Imi era frica sa fug, ca nu eram cu acte in Italia.

Pasaportul era la ea de la inceput, mi l-o dat cand am plecat din casa. Nu am stiut ce inseamna consulat romanesc pana acum si ca cineva poate sa ma ajute", isi aminteste printre lacrimi romanca. "Ieri (n.r. marti) au fost aici niste domni de la Consulat. Le-am zis, cand m-o pus sa scriu, ca m-o batut cu oala in cap, ca mi-a dat cu pumnii in cap si in spate. Nu m-au lasat sa scriu tot, au spus ca pot sa spun si din gura dupa aia", continua Angela.

Fiica "sechestratei", atac la consulat
Aici intra in scena fiica sclavei, Felicia (31 ani), care sustine ca "domnii de la Consulat", ar fi venit sa o determine pe mama ei sa semneze o declaratie prin care sa o "scoata nebuna". "Consulatul vrea sa imi bage bete in roate, pentru ca ei sunt interesati sa se aiba pe bune cu italienii. Consulul mi-a spus sa nu spun minciuni in televiziune. tratat foarte de sus, nici nu ii pasa", sustine fiica, Angelei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.