Social 28 Mai 2008 13:09
In ultimii ani, fenomenul de incalzire globala a devenit un subiect tot mai greu de ignorat. Julia Roberts, Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio sau George Clooney sunt doar o parte dintre celebritatile care incearca sa ne convinga de beneficiile unei vieti ecofriendly.
Mihaela Radulescu a renuntat la masinile luxoase in favoarea unei masini hybrid, Leo Dicaprio si-a achizionat o locuinta ecologica, iar Angelina Jolie si Brad Pitt isi plimba frecvent cei 4 copii cu bicicletele.Angelina jolie Brad Pitt Putini stiu ca pesticidele destinate industriei textile dauneaza mediului inconjurator, polueaza fauna si ajung in alimentele pe care le consumam zilnic.

Ce inseamna vestimentatia ecologica?

Hainele ecofriendly sunt realizate din materiale organice cum ar fi canepa, bumbacul cultivat fara pesticide sau matasea obtinuta de la viermii ecologici crescuti in mediu organic. Aceste haine sunt racoroase, anti-alergice si nu sunt inflamabile. De asemenea, sunt biodegradabile si usor de vopsit.

Pentru confectionarea colectiilor eco nu este necesara folosirea substantelor chimice si nici a inalbitorilor, atat de daunatori mediului inconjurator. Hainele organice pot fi realizate si din haine second-hand sau PET-uri.

Pe toate produsele eco exista etichete din celuloza in care clientului ii sunt explicati pasii prin care materialul organic devine produs vestimentar natural 100%.

Pe langa protejarea mediului inconjurator si a sanatatii consumatorilor, industria ecofashion urmareste si imbunatatirea conditiilor de lucru din fabricile de textile.

Blugi ecofriendlyDin cauza chimicalelor folosite, blugii au fost timp de 100 de ani foarte daunatori mediului neinconjurator. Pentru a nu pierde clientii eco, Levi’s a lansat in 2007 prima colectie de jeansi organici. Pentru fabricarea acestora au fost folosite doar vopsele biodegradabile, etichete de celuloza si nasturi din coaja de nuca de cocos.

Desi in Romania, aceasta industrie este abia la inceput, peste hotare designeri renumiti au deja vechime in folosirea materialelor organice:

Stella McCartney foloseste in colectiile sale doar textile naturale (colectii disponibile in Romania la magazinele The Place si Victoria 46) iar renumitul lant de magazine H&M a lansat o colectie realizata doar din bumbac organic 100%. Designerul londonez Anya Hindmarch a dat lovitura in martie 2007 cand a lansat geanta ecologica “I’m not a plastic bag”. Lansata in editie limitata, doar 3000 de exemplare, geanta a disparut din magazinele din New York in doar 29 de minute. De asemenea, geanta a fost oferita cadou vedetelor care au participat la petrecerea Oscar Vanity Fair din 2007.

Presedintele Asociatiei de Moda din Romania, designerul Liliana Turoiu Udrea a introdus in colectiile sale produse vestimentare eco. Desi mai scumpe, creatoarea de moda a declarat ca hainele ecofriendly s-au vandut foarte bine.

Pentru o licitatie cu scopuri umanitare ce a avut loc luna trecuta, designerul Irina Marinescu a creat tricouri cu mesaje eco inscriptionate: “Green is the new black”, “Woman in green”, “La vie en green” si “ Happy green friends”, iar creatoarea de bijuterii Carla Szabo a realizat doua seturi de coliere cu cercei si un colier imens reprezentand un copac.

Momentan, in Romania nu exista magazine eco, dar o alternativa o reprezinta farmaciile Plafar.
Daca doriti sa participati la salvarea mediului, spuneti “NU!” hainelor din plastic, daunatoare pielii, in favoarea vestimentatiei ecofriendly, renuntati la pungile de plastic si la masinile poluante.


Despre autor:

Kudika

Citeste articolul integral in Kudika

Sursa: Kudika


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.