Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca vaca turbata se afla la ferma de vaci a unui om de afaceri israelian, care creste aproape 2.000 de vaci in apropierea municipiului Sfantu-Gheorghe, in colonia Campu Frumos. Vaca prezenta semne de nervozitate si agitatie, iar, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce a fost tinuta sub supraveghere si tratament, a fost sacrificata, in urma analizelor descoperindu-se ca avea rabie.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat, luni, corespondentului NewsIn, ca nu se stie din ce cauza a turbat vaca. El a mai spus ca, initial, angajatii fermei au crezut ca era vorba despre o intoxicatie.

Vaca turbata, importata din Germania, avea patru ani si era gestanta. In urma stabilirii diagnosticului, sapte angajati ai fermei care au intrat in contact cu animalul au fost trimsi la Spitalul de Boli Infectioase Sfantu-Gheorghe, unde au fost luati in evidenta si au fost vaccinati.

Carcasa si organele rezultate din sacrificarea animalului au fost confiscate in intregime si dirijate la Protan Codlea, iar la adapost de realizeaza dezinfectia. Totodata, toate animalele din ferma sunt vaccinate de urgenta antirabic, iar intreg efectivul este tinut sub observatie medical veterinara.

DSVSA a interzis categoric miscarea oricarui animal din ferma, indiferent de categorie, destinatie sau proprietate, iar miscarile catre abatoare se pot realiza doar cu avizul scris al Directiei Sanitare.
In judetul Covasna, au fost depistate pana acum 23 de focare de rabie, majoritatea la vulpi, caini sau pisici, iar cel mai recent caz a fost descoperit, saptamana trecuta, in municipiul Sfantu-Gheorghe, unde o familie de vulpi turbate se adapostise in sura unei gospodarii. Cazul vacii turbate este primul de acest gen din judetul Covasna.