Social 26 Mai 2008 00:39
Daca proiectul va fi aprobat, medicii romni se pot vedea obligati sa dea proba de limba maghiara la concursurile de ocupare a posturilor din spitale.
Senatorii maghiari insista ca medicii romani sa invete ungureste. Proiectul de lege care ii obliga pe medicii din Harghita si Covasna sa isi consulte pacientii in limba maghiara a fost respins de Senat si trimis la Comisia de sanatate pentru reevaluare, insa senatorii minoritatilor ii sustin validitatea. Reprezentantii medicilor acuza acest proiect, „Nimeni nu ii poate obliga pe membrii minoritatilor sa vorbeasca romana, limba nationala, insa daca nu inteleg atunci cand li se explica diagnosticul sau tratamentul, este problema lor“, ne-a declarat dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor. In urma acestei declaratii, dr. Peretianu a primit o scrisoare deschisa din partea unuia din initiatorii proiectului, senatorul UDMR, Kerekes Karoly, in care i se atrage atentia ca „initiativa nu este ceva inventat, nici straniu sau iesit din comun“.

„Nu stiu ce reprezinta aceasta scrisoare, insa sustin in continuare ca acest proiect de lege poate duce la discriminare, si anume la discriminarea medicilor romani. Bazandu-se pe existenta acestui proiect de lege, se creeaza cadrul legal pentru a intalni situatii in care, la concursul de ocupare a postului din spital, sa fie introdusa ca proba de examen limba maghiara. In aceasta situatie medicii maghiari vor fi avantajati, din moment ce acestia vor, de asemenea, facultate de medicina in limba maghiara“, a declarat dr. Peretianu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.