Social 24 Mai 2008 02:50
Tribunalul Prahova a decis ca Viorica Visan, din localitatea Comarnic, femeia condamnata pe nedrept pentru crima in 1996, sa primeasca o renta viagera de 900 lei lunar. Visan, acum in varsta de 56 de ani, a dat statul roman in judecata in 2006 deoarece a stat in inchisoare timp de 10 ani pentru o crima comisa de fiul sau. Abia acum a fost data sentinta definitiva prin care statul este obligat sa plateasca despagubiri pentru anii petrecuti fara motiv in inchisoare, dar si pentru greselile judecatorilor si anchetatorilor.

Judecatorii Tribunalului Alba au declarat-o pe femeie nevinovata pe 15 septembrie 2005, dupa ce a fost arestata in toamna anului 1994, sub acuzatia de omor. Conform procurorilor, soacra Vioricai a fost gasita, in noaptea de 7 octombrie 1994, ingropata in gradina casei. Deoarece nu se intelegeau deloc si locuiau in aceeasi curte, nora a devenit principalul suspect. Fara a fi identificata arma crimei si fara a se face reconstituirea, la un an de la tragedie, Viorica Visan a fost condamnata la 16 ani de inchisoare. Opt judecatori – atat de la Curtea de Apel Ploiesti, cat si de la Curtea Suprema de Justitie – nu au fost in stare sa faca dreptate, instantele respingand recursurile declarate de Viorica.

Conform rechizitoriului, femeia ar fi intrat in casa soacrei sale si ar fi injunghiat-o cu un cutit si apoi ar fi lovit-o cu un topor in cap. Cadavrul ar fi fost ingropat in acceasi noapte de catre Viorica. Acuzele procurorilor s-au bazat pe o declaratie scrisa a femeii, care a recunoscut ca si-a omorat soacra. Aceasta declaratie s-a dovedit a fi rezultatul presiunilor la care a fost supusa de anchetatori, care au ignorat o serie de probe elocvente cum ar fi greutatea celor doua femei: Viorica avea 48 de kilograme, in timp ce victima cantarea circa 80 de kilograme, motiv pentru care inculpata nu putea cara cadavrul pana in gradina si apoi sa-l ingroape la jumatate de metru sub pamant.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.