Social 23 Mai 2008 16:49
Una dintre actritele emblematice ale istoriei cinematografului francez, Catherine Deneuve, va fi oaspetele de onoare al TIFF-ului din acest an unde va primi Premiul pentru Intreaga Cariera din partea Festivalului International de Film „Transilvania”.

In onoarea lui Catherine Deneuve, TIFF programeaza, sambata, 7 iunie 2008, de la ora 18:00, la Cinema Republica, o proiectie de gala, unde publicul clujean o va putea aplauda si asculta pe actrita franceza inainte de a urmari memorabila sa prestatie intr-unul din filmele reprezentative din cariera.

Nascuta in 1943 la Paris, Catherine Deneuve si-a inceput prestigioasa cariera in cinema in 1957. Pe parcursul celor 51 de ani petrecuti in lumea filmului, a jucat in peste 100 de pelicule in care a interpretat roluri dintre cele mai complexe, care au facut-o, nu o data, sa se re-inventeze complet. De la formidabila prestatie in rolul Genevievei Emery, adolescenta indragostita si derutata din musical-ul atipic, castigator de Palme d’Or, Umbrelele din Cherbourg (1964), la ucigasa schizofrenica din Repulsie (1965) sau gospodina-prostituata din Belle de Jour (1967), de la rolurile de femme fatale din filmele lui Francois Truffaut, Sirena de pe Mississipi (1969) si, mai ales, Ultimul metrou (1980), la cele de muncitoare in halat care canta si danseaza in Dansand cu noaptea (2000) sau de sotie suspectata de crima in straniul Opt femei (2002), fiecare aparitie a lui Catherine Deneuve are ceva electrizant, iar filmele din distributia carora face parte nu pot trece neobservate: anul trecut, Deneuve si-a imprumutat vocea personajului Doamna Satrapi, mama Marjanei Satrapi in Persepolis, filmul de animatie care a castigat Premiul Juriului la Cannes, iar in 2008 actrita e din nou prezenta pe afisul unuia dintre filmele selectionate in competitia pentru Palme D’Or, Conte de Noel.

Actrita-fetis si muza lui Francois Truffaut, cu care a avut o tumultoasa relatie de dragoste, Catherine Deneuve este deja o imagine-cult a cinematografului, supranumita in tara sa natala La grande dame de cinema francais. Rand pe rand, ea a contribuit la succesul filmelor unor regizori marcanti, de la autorul de musical Jacques Demy (Umbrelele din Cherbourg, Domnisoarele din Rochefort), Roman Polanski (Repulsie) sau Luis Bunuel, cel care i-a valorificat pentru prima data potentialul de femme fatale (Belle de Jour - Leul de Aur la Venetia, in 1967, si Tristana), pana la excentricii regizori contemporani Lars von Trier (Dansand cu noaptea) si Francois Ozon (Opt femei), care s-au folosit tocmai de statutul ei de icon pentru a soca si a pune in valoare fatete neexplorate ale personalitatii sale actoricesti.

Longevitatea, vigoarea si prospetimea carierei lui Catherine Deneuve nu aveau cum sa nu fie dublate de un palmares pe masura, din care nu lipsesc zece nominalizari si doua premii César, pentru rolurile din Le dernier metro (1980) si Indochina (1992); Cupa Volpi a Festivalului de la Venetia pentru rolul din Place Vendome (1998); Ursul de Argint la Berlin si premiul Academiei Europene de Film pentru rolul din Opt femei; nominalizari la Premiile BAFTA (pentru seducatoarea si temerara prestatie din Belle de jour) si Oscar - pentru rolul din Indochina (1992). La acestea se adauga o multiudine de premii onorifice primite la festivaluri importante din lumea intreaga, de la Bangkok la San Sebastian si Berlin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.