Social 23 Mai 2008 11:26
Mai multe judete din tara au avut parte de ploi torentiale aseara, dupa ce ANM a transmis o avertizare de cod portocaliu.

Judetele din nordul Moldovei au fost afectate de furtuni puternice. Un drum national si unul judetean din Suceava au fost partial blocate de aluviuni. In judetul Botosani, cinci gospodarii au fost inundate din cauza precipitatiilor abundente.

Bucati de gheata de marimea unui ou au cazut in localitatile Corni si Roscani si au spart acoperisurile si geamurile mai multor case.

In zona localitatii Brosteni, Drumul National 17B a fost blocat, pe un fir, de aluviuni. Aceeasi situatie s-a inregistrat si pe Drumul Judetean 177A.

Din cauza ploilor puternice, drumul comunal din Holdita s-a surpat pe o portiune de 20 de metri. Precipitatiile cazute in Suceava au depasit 27 de litri pe metru patrat.

Mai multe gospodarii hunedorene au fost inundate in urma unei ploi torentiale care a durat mai bine de o ora.

Cele mai afectate au fost doua sate din zona municipiului Brad. Ruperea de nori a umflat un parau care s-a revarsat apoi in curtile si pivnitele oamenilor. In toiul noptii, satenii s-au trezit cu apa in gosdpodarii si cu terenurile agricole inundate, informeaza Realitatea TV.

Ruperea de nori s-a produs dupa miezul noptii, in satele Taratel, Steampuri si Valea Bradului. Pe multi localnici ploaia torentiala i-a luat prin surprindere.

Ploaia a afectat peste 50 de locuinte. Mai mult, apa venita cu putere a adus cu ea aluviuni, bucati de lemn si pietris. Dupa ce ploaia s-a oprit, satenii au inceput sa-si curete singuri namolul din curtile inundate.

Tot din cauza ploii abundente, mai multe portiuni din Drumul National 79 Brad - Oradea au fost acoperite cu apa, iar circulatia s-a desfasurat cu dificultate.

La Pitesti si Brasov, canalizarile nu au facut fata suvoaielor, care au inundat strazile, potrivit Antena3.

Autoritatile se asteapta in urmatoarele 24 de ore la scurgeri de pe versanti si cresterea debitelor raurilor. In judetul Arges, meteorologii estimeaza ca vor cadea pana la 60 de litri pe metru patrat. In localitatea Gherla din judetul Cluj, ploaia a fost insotita de grindina. Furtuna s-a produs exact la aceeasi ora, ca si acum un an, cand grindina facea ravagii la Gherla.

Si in judetul Dambovita, cinci localitati au ramas fara energie electrica in urma ploii torentiale, 24 de transformatoare sunt nealimentate si 3 linii electrice sunt deconectate partial, in urma ploii torentiale de ieri seara, a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Dambovita, potrivit NewsIn.

Potrivit sursei citate, localitatile Lunceni, Gheboaia, Marcesti, Bucsani si Ratoaia au ramas fara energie electrica, iar trei echipe sunt in teren pentru a remedia defectiunile. De asemenea, 24 de transformatoare sunt nealimentate si 3 linii electrice sunt deconectate partial.

Andreea Ionescu a mai precizat ca Drumul National 71 Targoviste - Sinaia a fost blocat de un arbore care a cazut pe carosabil, dar lucratorii de la Drumuri Nationale au reusit sa deblocheze zona. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dambovita, Gabriel Gatej, arborele s-a prabusit din cauza vantului foarte puternic, aproape de Cota 1.000. Incidentul s-a petrecut in jurul orei 23.30.

Judetul Dambovita se afla sub avertizare meteorologica de cod portocaliu de ploi si vijelii. Intr-un comunicat al Prefecturii Dambovita se arata ca se vor semnala intensificari de vant ce vor lua aspect de vijelie.

Viteza vantului va depasi, local, 80-90 km/h si vor cadea ploi cu caracter torential, totalizandu-se cantitati de apa de 50-80 l/mp si vor atinge izolat 80-90 l/mp. De asemenea, se va semnala grindina.

Prefectul Mirel Lazar a solicitat comitetelor locale pentru situatii de urgenta sa instituie serviciul de permanenta si sa monitorizeze cu atentie evolutia fenomenelor meteo pentru a se putea interveni cu promptitudine in cazul unor situatii deosebite, se mai arata in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.