Social 22 Mai 2008 11:57
Cabina antiseismica proiectata sa reziste la orice cutremur, inventata de inginerul Nicolae Savin, va fi testata in luna iunie, la demolarea prin implozie a unei cladiri din Romania, ea urmand sa fie comercializata atat in tara, cat si in Statele Unite si Japonia, arata NewsIn.

"Cabina este proiectata sa reziste la orice forta de compresiune, iar asta se va demonstra si la testul pe care il pregatim, cand o vom plasa doua cabine la parterul si, respectiv, la ultimul etaj al unei cladiri inalte care va fi demolata prin implozie. Am mai testat-o si in anul 2005, cand un bloc de beton armat cu masa de 20 de tone, ridicat cu macaraua, a fost aruncat peste cabina si s-a facut praf la contactul cu aceasta", a precizat, pentru NewsIn, Nicolae Savin.

La testul programat in saptamanile urmatoare, in cele doua cabine vor fi plasate manechine si camere de luat vederi, care sa demonstreze faptul ca, in urma unor socuri comparabile cu un cutremur de intensitate foarte mare, persoanele aflate in interiorul unei astfel de cabine nu au de suferit.

Cabina antiseismica a fost inventata de inginerul Nicolae Savin in 2001 si a fost brevetata ca inventie patru ani ani mai tarziu. In 2007, cabina a fost brevetata si in Statele Unite, urmand sa fie recunoscuta ca inventie si in Japonia.

Inventia lui Savin consta, practic, intr-o cabina pentru doua persoane, care ocupa pe sol suprafata de trei metri patrati si are dimensiuni comparabile cu ale unui sifonier cu patru usi. Este construita din otel, iar "secretul" rezistentei la orice forta de compresiune este dat de forma sa in partea superioara, care imita un varf de lance. Datorita acestei forme, forta de compresiune se reduce de 1.000 de ori la impactul cu cabina. In plus, cabina este perfect amortizata pentru ca persoanele care se refugiaza in interiorul ei sa scape nevatamate in urma unor socuri foarte puternice sau a caderii de la inaltime.

In exterior, din considerente estetice, cabina imita, pe una dintre fete, mobilierul locuintei sau biroului in care este instalata. In interior se afla doua scaune securizate si mijloace de siguranta (centuri de siguranta, casti de protectie, masti de gaze), cabina fiind prevazuta, de asemenea, cu sursa proprie de energie si cu trei surse de aer (aerisire naturala, rezervor de oxigen la mastile de protectie si furtun de presiune care poate aduce aer din exterior).

Cabina antiseismica poate beneficia si de variante imbunatatite, pentru a rezista, in plus fata de cutremur, si la alte catastrofe. Astfel, vor fi construite si cabine antiseism cu "up-grade" de blindaj in caz de razboi sau cu etansare pentru fenomene naturale cum ar fi taifunurile.

Pretul unei cabine se situeaza, in functie de imbunatatiri, in jurul sumei de 4.000 de euro. Linia de productie, spune Nicolae Savin, va fi in Romania.
Surse din inventica romaneasca spun ca utilitatea cabinei antiseism ar fi trezit deja interesul unor reprezentanti ai ministerului Apararii, Serviciului Roman de Informatii si chiar ai Presedintiei.

Expertii seismologi sustin ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care exista informatii s-au produs in anii 1908, 1940 si 1977. La cutremurul din 1977, cu magnitudinea de 7,2, s-au inregistrat peste 1.500 de victime, majoritatea in Capitala.

Dierctorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, prof. Gheorghe Marmureanu, sustine ca, pana in anul 2012, nu sunt motive de ingrijorare. "In urmatorii patru ani, nu exista sub nicio forma posibilitatea producerii unui cutremur de magnitudine mare in Romania", a precizat, pentru NewsIn, prof. Marmureanu.

Potrivit unei afirmatii a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine - n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure. "Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa.

Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.