Social 21 Mai 2008 04:58
La targurile de locuri de munca, oferta de joburi specializate e mare, candidatii sunt insa putini Rl online

Romania se afla pe primul loc in lume in ceea ce priveste penuria de forta de munca, in conditiile in care 73% din angajatorii locali reclama acest lucru – indica un studiu al companiei de recrutare a fortei de munca Manpower.

Romania este urmata de Japonia (63%), Hong-Kong (61%), Singapore (57%) si Australia (52%). Aceasta problema este mai putin accentuata, dar la fel de importanta in tari ca: India (12%), Marea Britanie (12%), Irlanda (14%), China (15%) si Olanda (15%).

Potrivit unui studiu Manpower, realizat prin
chestionarea a 43.000 de angajatori din 32 de tari si teritorii la sfarsitul lunii ianuarie 2008, 31 la suta dintre angajatorii din intreaga lume au probleme cu acoperirea necesarului de personal.

La nivel mondial, numarul angajatorilor care au dificultati in gasirea celor mai potriviti oameni pentru a acoperi posturile disponibile a scazut, de la 41% in 2007 la 31% in prezent.

Daca Romania nu are probleme cu somajul, situatia in lume este diferita, arata raportul Manpower pe 2007. Astfel, peste 1,5 miliarde de persoane active din intreaga lume sunt someri sau au locuri de munca sub nivelul pregatirii lor, doar 61,7 la suta din populatia activa a globului fiind angajata.

Intre cauzele situatiei somajului la nivel mondial se numara imbatranirea populatiei, scaderea ratei natalitatii, migratia economica, dar si programele educationale inadecvate, globalizarea si practicile antreprenoriale (outsourcing, cross-border), se arata in raport. Acesti factori duc la accentuarea deficitului de talente si la diminuarea abilitatilor si a competentelor in economiile industrializate, emergente sau dezvoltate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.