Social 21 Mai 2008 14:37
Alex Gavan, cel mai tanar roman care a urcat un varf de peste 8.000 de metri, in 2006, a reusit sa escaladeze, in premiera romaneasca, Varful Malaku, "Marele Negru", din Himalaya, cu o inaltime de 8463m, in data de 12 mai, fara a folosi oxigen suplimentar sau serpasi, informeaza NewsIn.

Alpinistul si fotograful roman Alex Gavan a reusit escalada muntelui Makalu si cucerirea celui de-al cincilea varf al lumii, pe 12 mai 2008, la ora 14.00 (ora Nepalului), dupa o ascensiune de zece ore facuta de la bivuacul de la altuitudinea de 7800m.

Aflat la granita dintre Nepal si Tibet, Makalu, ("Marele Negru") cu o inaltime de 8463m, este considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munti. Expeditia, initiata pe 10 aprilie de Alex Gavan si Mihnea Radulescu, aflat pentru prima data in Himalaya, a fost prima tentativa romaneasca de a atinge varful himalayan. Din cauza unor probleme legate de aclimatizare, Mihnea Radulescu a fost constrans sa abandoneze ascensiunea la altitudinea de 6800m (Tabara Doi).

Ramas singur pentru a stabili celelalte doua tabere superioare, Alex Gavan a efectuat o ascensiune rapida de la altitudinea de 7400m cu un bivuac la 7800m. Regiunea superioara a traseului urmeaza o fata stancoasa de munte, inclinata la 45 de grade, cu pasaje scurte la 70 de grade, cu escalada mixta de gheata/zapada inghetata/stanca. Varful este atat de ingust, incat Gavan a trebuit sa se opreasca la o jumatate de metru sub el pentru a nu deranja si prabusi sensibila formatiune de zapada de pe varf .
Alex Gavan a atins varful la exact 20 de zile dupa ce a ajuns in Tabara de Baza, la 4700m, si la o ora dupa echipa din Kazakhstan, condusa de celebrul alpinist Denis Urubko.

Pentru a reusi ascensiunea unui varf de 8500 de metri, perioada de aclimatizare este de aproximativ cinci saptamani. Planul initial prevedea stabilirea unei Tabere de baza avansate la altitudinea de 5.600 metri, urmand ca de aici sa fie asezate trei tabere intermediare, la 6.300 metri, 6.800 metri si 7.400 metri, iar ascensiunea finala sa porneasca de la 7.800 metri la sfarsitul lunii mai.
In momentul acesta, Alex Gavan si Mihnea Radulescu se afla in capitala nepaleza Kathmandu, recuperandu-se dupa zilele petrecute la peste 5000 de metri.

Alex isi propune inca o tentativa pe Gasherbrum 2 (8035m). Este a doua intalnire pe care o are cu acest munte, pe care a incercat sa il urce si in 2007, dar a fost nevoit sa se retraga de la 6900m din cauza riscului ridicat de avalansa. Alpinistul va escalada muntele alaturi de alpinistii italieni Gloria Brighenti si Simone La Terra, cu care se va intalni direct in Pakistan. Daca totul merge conform planului, Alex va incerca o ascensiune rapida din Tabara de baza de la 5.000m catre varf.

Makalu a fost urcat prima data in 1955 de o echipa de alpinisti francezi si doar cinci din primele 16 tentative de a-l escalada au avut succes. Makalu este singurul varf nepalez de peste 8.000 de metri care inca nu a putut fi escaladat pe timp de iarna.

Este a treia oara consecutiv cand Alex Gavan reuseste o ascensiune in "Zona Mortii" ( zona la peste 7500m, in care corpul uman nu se mai poate aclimatiza). In 2006, la 24 de ani, odata cu ascensiunea muntelui Cho Oyu (8201m, al saselea gigant al lumii), Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un varf de peste 8000 de metri.

La doar zece luni dupa aceasta, pe 30 iunie 2007, Alex Gavan a urcat in premiera romaneasca dificilul Gasherbrum 1 (8068m), din Pakistan, reusind in acelasi timp si prima ascensiune in stil alpin pe un varf de peste 8000 de metri a unui roman.

Pentru acesta realizare, Alex a fost numit de Federatia Romana de Alpinism si Escalada "Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine", alaturi de Horia Colibasanu (pentru prima ascensiune romaneasca a varfului Dhaulagiri). In ascensiunile sale, Alex nu foloseste oxigen suplimentar si nu primeste ajutorul serpasilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.