Asa cum ziarul "Gardianul" anunta, in exclusivitate, inca de acum doua zile, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva conducerii Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), respectiv Claudiu Trandafir si Nicolae Catrina, alaturi de 15 persoane. Ieri, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, au fost citati pentru audieri cei doi lideri ai MISA, dar si trei dintre fostii avocati ai lui Gregorian Bivolaru, pentru ca acestia din urma sa depuna marturie in dosarul MISA. Pe de alta parte, ceea ce s-a presupus de mult timp a fost confirmat de seful Politiei de Frontiera, Nelu Pop, si anume ca "Grieg" ar fi putut parasi Romania prin folosirea unor documente falsificate sau prin "frontiera verde", adica trecand granita fraudulos.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti i-au citat, pentru ziua de ieri, pe avocatii Adina Solomon, Cristina Matu si Mihai Rapcea. Primul care a sosit la sediul Parchetului, in jurul orei 11,30, a fost Mihai Rapcea. El a declarat ca nu stie motivul pentru care a fost chemat la audieri si spune ca citatia pe care a primit- o, marti dupa-amiaza, l-a luat prin surprindere. Mai mult, Mihai Rapcea a declarat ca nu a mai tinut legatura cu cele doua foste avocate ale lui Bivolaru si nici cu fostul sau client, aflat acum in Suedia. El a recunoscut insa ca nu a rupt legaturile cu MISA si ca practica in continuare yoga.

Munca platita prin 'karma-yoga>>

Dosarul penal in care acestia sunt cercetati porneste de la Legea 678 privind traficul de persoane. Practicantii de yoga din MISA erau folositi de catre conducerea organizatiei, dupa cum sustin procurorii, la munci neplatite. Oamenii inchisi in ashram-uri au fost folositi la munci in constructii si la o tipografie, fiind platiti in... "karma-yoga". Anchetatorii spun ca norma de hrana zilnica a unui adept folosit la munca a fost, la un moment dat, de 7.000 de lei pe zi, iar, in martie 2004, ajunsese la 15.000 de lei pe zi. O data la trei luni, practicantii yoga erau premiati. Premiul I era de 50.000 de lei, al II-lea, de 40.000 de lei, premiul al III-lea era evaluat la 30.000 de lei, iar o mentiune era evaluata la 20.000 de lei. Din astfel de munci, MISA a ridicat zeci de ashram-uri, vile si un hotel in Costinesti.

Liderii, urmariti penal

In acelasi dosar, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au inceput urmarirea penala impotriva altor 17 persoane. Acestia au fost citati, dar nu s-au prezentat inca pentru a li se aduce la cunostinta acuzele din dosar. Printre persoanele cercetate sunt Nicolae Catrina si Claudiu Trandafir. Primul este, fara indoiala, cel mai cunoscut membru MISA. Dupa ce Bivolaru a devenit doar parintele spiritual al MISA, profesorul Nicolae Catrina a fost ales presedinte. El a militat permanent, in ultimul an, pentru departajarea anchetelor impotriva lui Gregorian Bivolaru de cele care vizeaza MISA. Claudiu Trandafir este vicepresedintele Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut, si multi il considera "creierul" organizatoric al acesteia.

Seful Politiei de Frontiera: Bivolaru a iesit din tara cu acte false sau prin 'frontiera verde>>

"Gregorian Bivolaru a iesit din Romania folosind acte false sau trecand prin 'frontiera verde>>, dupa cum reiese din verificarile facute pana acum", a declarat, ieri, chestorul Nelu Pop, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Aceasta declaratie nu face decat sa confirme ceea ce s-a presupus de mult timp. Chestorul Nelu Pop a mai adaugat ca asteapta rezultatele anchetei interne declansate imediat dupa ce Grieg Bivolaru a fost retinut la Malmö, in Suedia, pentru a vedea in ce conditii a iesit din tara parintele spiritual MISA, avand in vedere ca era dat in consemn la frontiera. In urma verificarilor efectuate de comisia care investigheaza modul in care Guru a parasit Romania, s-a stabilit ca din data de 29 martie 2004, nici o persoana cu numele de Gregorian Bivolaru nu a trecut granita, fapt care induce ideea ca Grieg a trecut fraudulos sau cu ajutorul unor documente de identitate false. Liderul spiritual al MISA are, deja, la activ o incercare de a parasi ilegal Romania, fapt pentru care este acuzat intr-un dosar penal. Pe 28 martie 2004, el a incercat sa treaca in Ungaria, prin zona magazinelor duty-free de la vama Nadlac, pe sensul de intrare in tara, purtand o peruca neagra si fiind insotit de un vames de la biroul vamal din Sfantu Gheorghe.