Alaturi de sirian sunt cercetati mai multi functionari ai APAPS * Procurorii spun ca grupul condus de arab a produs un prejudiciu evaluat pana acum la trei milioane de euro

Procurorii Parchetului instantei supreme au inceput urmarirea penala impotriva lui Omar Hayssam si a mai multor functionari ai Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS), intr-un dosar privind privatizarea frauduloasa a SC Baneasa SA, care ar fi determinat un prejudiciu estimat pana acum la trei milioane de euro. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au inceput urmarirea penala in dosarul 547/D/P/2005, impotriva lui Omar Hayssam si a mai multor functionari din cadrul APAPS implicati in privatizarea SC Baneasa SA.

Acuzatiile formulate pana in prezent sunt de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune. Totodata, se fac verificari pentru a se stabili daca activitatea celor implicati intruneste elementele constitutive ale infractiunii de subminare a economiei nationale, adauga Ministerul Public.

Vanzarea trebuia facuta doar catre investitori strategici

Potrivit HG 938/2002 privind strategia de privatizare a unor obiective industriale aflate in patrimoniul APAPS si situate pe platformele industriale Baneasa si Pipera, vanzarea pachetului de actiuni trebuia efectuata doar catre investitori strategici, al caror obiect principal de activitate sa fie in domeniul de varf al tehnologiei, informatiei si comunicatiilor.

Aceste criterii au fost impuse intrucat SC Baneasa era, la acea data, unic producator national pentru componente electronice cu semiconductori in tehnologia bipolara, avand dezvoltat un export direct pe devize convertibile in zone de piata din intreaga lume. Era, totodata, singura intreprindere specializata in productia de componente si aparatura electronica si electrotehnica, fluide tehnologice si cercetare aplicativa, materializata in studii, modele, prototipuri si inventii, precum si unic furnizor in Romania pentru aplicatii militare, electronice si de telecomunicatii, spun procurorii.

Licitatia a fost adjudecata de firma Ogharit Trading SRL din Siria, reprezentata la negocieri de Omar Hayssam si care nu intrunea nici una din conditiile impuse de lege pentru investitorii strategici (obiectul principal - o activitate in domeniul tehnologiei, informatiei si telecomunicatiilor, experienta de cel putin cinci ani si o cifra de afaceri de 500.000 de dolari in ultimul an).

Date falsificate

Probele stranse pana acum in dosar indica ca pentru a indeplini toate aceste conditii, actele de constituire a societatii Ogharit Trading si documentele financiar-contabile care sa ateste solvabilitatea acestei firme au fost falsificate, sustine Ministerul Public. Procurorii afirma ca functionari din cadrul APAPS au falsificat datele privind firma Ogharit Trading SRL. Anchetatorii spun, citati de Mediafax, ca firma nu ar fi avut sediul in localitatea Homs-Siria, Tinutul Tiir Maala, nu era cunoscuta la bancile locale, in reteaua de telefonie publica si nu figura in nici un catalog de firme sau produse. Pentru favorizarea firmei siriene, membrii Comisiei de negociere ar fi acceptat, contrar prevederilor legale, acte transmise in xerocopie prin fax, desi toate documentele trebuiau depuse in original si supuse procedurii de certificare.

Firme de renume excluse de la negocieri
La 29 septembrie 2003, intre APAPS si Ogharit Trading SRL a fost semnat contractul de vanzare-cumparare a unui pachet de actiuni de 51,4 la suta din capitalul social subscris si varsat al SC Baneasa. "Acest contract a fost semnat in conditiile in care de la negocieri au fost eliminate, sub diverse pretexte, firme de renume precum Siemens, Motorola, Texas Instruments si Elmefa Bedrijven Olanda", precizeaza Ministerul Public. Prin aceasta activitate ilicita a grupului infractional condus de Omar Hayssam, s-a produs un prejudiciu evaluat pana acum la trei milioane de euro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.