Social 16 Mai 2008 00:54
ZIUA a intocmit un ghid al liceelor si scolilor bucurestene aflate in reteaua dealerilor de stupefiante * Acestea au fost identificate in baza informatiilor stranse de Politia Capitalei * Cocaina se distribuie in Colegiul Dimitrie Cantemir, Spiru Haret, Nicolae Tonitza sau I.L. Caragiale

Din ce in ce mai multi dealeri de stupefiante aleg sa isi plaseze praful mortii in preajma scolilor sau liceelor. Pe primul loc se afla liceele unde elevii provin din familii cu o situatie materiala buna: Colegiul Dimitrie Cantemir, Spiru Haret, Nicolae Tonitza sau I.L. Caragiale. Cocaina este drogul cel mai cautat in aceste locuri. La polul opus sunt unitatile de invatamant din Ferentari, Salaj, Rahova, Baicului-Pantelimon, Tei-Toboc, Bucurestii Noi sau Militari. Aici heroina, denumita si "drogul saracilor", este la mare cautare. O zona cu adevarat speciala este insa cea din Regie - Grozavesti. Aici, oricine, de orice varsta poate gasi toate drogurile. Este un adevarat paradis al traficantilor.

Una dintre piedicile in calea descoperirii dealerilor sunt chiar elevii. Unii dintre acestia, in general consumatori, au fost racolati de retelele de trafic de droguri, dealerii folosindu-se de ei pentru a vinde stupefiante altor elevi. O parte accepta sa faca tranzactia pentru bani, altii, consumatori, pentru a-si asigura doza zilnica. Nimeni nu doreste sa spuna nimic. Nimeni nu stie nimic despre traficul de droguri din jurul liceelor. Nici elevii, dar nici profesorii. Pedagogii spun fie ca nu exista asa ceva in institutiile in care lucreaza, fie ca au fost probleme, insa in trecut. Asta chiar daca ofiterii antidrog sustin contrariul.
"Principalele licee cu probleme in privinta drogurilor sunt Caragiale, Spiru Haret, Cantemir, Tonitza. Aici stupefiantele se vand in imediata apropiere sau chiar la poarta. Traficantii nu intra in interiorul liceelor, dar elevii consumatori doar ies din scoala pentru a cumpara droguri. In jurul acestor scoli, traficantii au vad, pentru ca in general consumatorii sunt elevi cu bani, iar profitul este bun", declara ofiterii antidrog. Deoarece in unitatile de invatamant mentionate mai sus, multi dintre elevi au o situatie materiala buna, drogul cel mai vandut si consumat este cocaina si marijuana. "Acest stupefiant (n.r. - cocaina), cunoscut ca drogul bogatilor, se vinde cel mai bine in scolile situate in zonele bune ale Capitalei. La polul opus, in unitatile de invatamant din Ferentari, Salaj, Rahova, Baicului Pantelimon, Tei-Toboc, Bucurestii Noi, Militari se vinde heroina. Traficantii stiu ca elevii din scolile situate in aceste zone nu dispun de posibilitati materiale foarte bune, astfel ca distribuie elevilor heroina. Care este mai ieftina. Cocaina nu prea merge aici. Iar heroina de cele mai multa ori este indoita in special cu cofeina, care-i da o culoare maronie. Sau cu caramida pisata", spun politistii. Acestia ne-au declarat ca unii dintre cei care distribuie stupefiante in zona scolilor sunt chiar elevi. Multi dintre acestia intra in retele, majoritatea pentru a-si obtine doza zilnica.

Subiect tabu
Am incercat sa aflam de la fata locului modalitatile prin care elevii isi procura stupefiantele. Ne-am deplasat rand pe rand la cele patru licee indicate de ofiterii antidrog. Ne-am lovit insa de un refuz categoric. Nici unul dintre elevii pe care i-am abordat nu ne-a zis nimic concret despre prezenta dealerilor in zona. Subiectul este tabu. Prima data am mers la Colegiul "Dimitrie Cantemir". Mai multe adolescente care stau in dreptul intrarii principale chicotesc complice cand aud de povestea cu drogurile. "Am auzit si noi ca ar fi prin zona", spune o tanara cu o bluza inflorata si casti in ureche. "Stim ca sunt elevi care consuma, depinde de anturaj, e si curiozitatea... dar e nasol, ca, daca incerci o data, mai vrei", intervine prietena ei. Despre nume concrete nici nu incape vorba. Intram apoi in liceu. Un gardian ne ia in primire imediat. Orice discutie cu elevii trebuie sa fie aprobata si supravegheata de conducere, ne spune, dupa care ne conduce direct la usa directorului. "Spune clar in regulament, nu ai voie sa faci reportaj, sa filmezi sau sa discuti cu elevii fara acordul directiunii", ne precizeaza si directorul Mihai Alexandru. Despre elevii care consuma droguri nu stie nimic. "S-ar putea sa se vanda, pentru ca este o zona famata, dar aici, de cand sunt eu in liceul asta, de 18 - 19 ani, nu s-a consumat niciodata. Nu s-au gasit seringi. Poate in jur, dar aici nu. Stiti de ce? Ca se scrie pe tabla si afla toti", spune Alexandru. Intr-un final, directorul accepta sa ne spuna ca liceul se afla totusi sub protectia speciala a politiei, din cauza dealerilor care isi pandesc clientii adolescenti in imediata apropiere. "Sunt plasati pe aici pentru ca sunt si restaurante, e si piata...", intervine o profesoara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.