Social 16 Mai 2008 14:38
Cea de-a 61-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a fost deschisa, ieri, de pelicula braziliana "Blindness" a regizorului Fernando Meirelles, o adaptare dupa romanul "Eseu despre orbire" a scriitorului Jose Saramago, laureat al premiului Nobel, relateaza NewsIn.

"Blindness", primul film care intra in competitia pentru premiul Palme D'Or este o adaptare a romanului "Eseu despre orbire/ Ensaio sobre a cegueira", scris de Jose Saramago, laureat al premiului Nobel.

Filmul "Blindness", regizat de Fernando Meirelles, se afla printre peliculele favorite la castigarea premiului Palme d'Or, potrivit criticilor de specialitate, si este o fabula politica despre disparitia simtului moral in randul unei populatii dintr-un oras fara nume, lovit de orbire. Incarcerati de autoritatile depasite rapid de o criza sanitara fara precedent, acesti orbi sunt, in curand, condusi de legea celui mai puternic. Doar o femeie (Julianne Moore) care nu a fost atinsa de epidemie isi pastreaza simtul moral intr-un univers care se prabuseste: legaturile sociale se desfac, lupta pentru hrana se generalizeaza, iar femeile devin o marfa.

La sase ani dupa prezentarea filmului "Orasul lui Dumnezeu", regizorul Meirelles s-a intors la Cannes cu un nou film, o drama despre o epidemie ale carei consecinte sunt devastatoare.

Actorul si regizorul american Seann Penn a vorbit in debutul ceremoniei, prezentata de Edouard Baer, despre importanta acestei eveniment cinematografic, despre posibilitatile de lansare pe care le are un film ajuns la Cannes si a amintit de Palme d'Or-ul de anul trecut, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", al lui Cristian Mungiu.

In cea de-a doua zi a festivalului se vor prezenta doua alte filme din competitie, "Waltz with Bashir" al israelianului Ari Folman si "Leonera" al argentinianului Pablo Trapero, pentru ca vineri sa fie proiectat primul din cele trei filme franceze care concureaza pentru Palme d'Or, "Un conte de Noël" de Arnaud Desplechin, cu Mathieu Amalric si Catherine Deneuve.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.