Social 15 Mai 2008 12:11
Un sfert din populatia Bucurestiului ar muri in cazul unui cutremur de 7 grade Aproximativ 450.000 de bucuresteni ar muri daca un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter ar lovi tara noastra in jurul orei 21. Asa arata estimarile specialistilor de la Institutul de Cercetare in Constructii, citati de jurnalistii de la Gandul.
Potrivit estimarilor specialistilor de la Institut numarul victimelor ar fi cu 46 la suta mai mic daca seismul s-a produce in timpul zilei. Numai ca in acest caz ar fi mai multi copii in scoli si gradinite, iar multe dintre aceste unitati nu sunt consolidate. 6.500 de oameni ar muri striviti sub daramaturi intrucat locuiesc in cele o mie de cladiri care se incadreaza in categoria „colaps total sau partial", sustin specialistii de la Institutul de Cercetare in Constructii, citati de jurnalistii de la Gandul. De asemenea, zeci de mii de oameni ar muri cu zile din cauza dificultatilor de a fi ajutati la timp de echipele de interventie.

Numarul final al pierderilor de vieti omenesti va fi mult mai ridicat, din cauza aglomerarii cu raniti si a avarierii spitalelor. Specialistii atrag atentia ca, in cazul unui nou cutremur de mare intensitate, problema locuitorilor capitalei nu ar fi cele 23 de mii de cladiri de locuit care ar fi avariate, ci prabusirea a 25 de spitale si alte unitati sanitare.

Alte riscuri vin de la infrastructura putreda: retelele vechi de gaz, cele 800 de centrale termice de cartier, cele peste 110 benzinarii care functioneaza in imediata vecinatate a locuintelor sau a scolilor, cu risc seismic.
Ultimul seism de mare intensitate produs in Romania a avut loc pe 4 martie 1977. 1.570 de persoane au murit iar peste 11 mii au fost ranite. Peste 90 la suta dintre victime au fost inregistrate in Bucuresti.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.