Potrivit initiatorilor, 26 de deputati apartinand grupurilor parlamentare ale PD-L, PSD, PNL, PC, PRM, dar si independenti, interzicerea consumului de alimente "fast food" in scoli este o masura necesara deoarece favorizeaza aparitia a numeroase boli care pot afecta dezvoltarea copiilor si adolescentilor.

Astfel, potrivit legii adoptate de deputati, in unitatile de invatamant preuniversitar pot fi preparate si distribuite produse care se incadreaza in categoria unei alimentatii sanatoase in sensul ca acel mod de alimentatie a fost dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. Actul normativ prevede ca meniurile trebuie sa aiba avizul personalului medical, dar si al conducatorului unitatii de invatamant.

De asemenea, Ministerul Sanatatii Publice trebuie sa afiseze pe site-ul oficial, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru copii si adolescenti, precum si necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcatuirea dietei acestora.

Dupa votul primit in Camera Deputatilor, actul normativ merge la promulgare, urmand a intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.