Un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prevede ca orice alt asigurat, in afara de salariati si copiii sub 18 ani, nu isi poate dovedi aceasta calitate decat pe baza certificatului eliberat de Casa de care apartin. De obicei, aceste adeverinte sunt solicitate de medici inaintea internarilor „programate”. De asemenea, si medicul de familie poate solicita acest document pentru a cunoaste statutul pacientului de pe lista. Cele mai multe persoane care solicita avizul scris sunt pensionari.

Din pacate, acestia se inghesuie de la primele ore ale diminetii, desi doua zile pe saptamana, institutia are program si dupa-amiaza. Inainte de a ajunge la Casa, asiguratul trebuie sa ceara la administratia financiara adeverinte cu veniturile pe ultimii 5 ani. „Este foarte aglomerat. Facem un apel la asiguratii nostri sa solicite acest document numai atunci cand le-a fost cerut. Noi facem eforturi sa le eliberam urgent documentele celor care au nevoie.

Spitalele nu solicita aceste documente cazurilor de urgenta”, spune dr. Adina Geana, presedintele CASMB. Seful Casei a mai spus ca pentru a veni in ajutorul asiguratilor va mai deschide doua puncte de eliberare a acestor certificate in policlinicile Titan si Vitan, pe langa sediul central din str. Branduselor.