Social 9 Mai 2008 01:38
Ingrijitorii de la hipodromul din Ploiesti mai scot caii la alergari usoare. Acestea sunt singurele lor momente de glorie

Romania face parte, alaturi de Albania si Republica Moldova, din "clubul" tarilor din Europa care nu au, in acest moment, un complex hipic de nivel national.

Hipodromul de la Ploiesti este blocat de litigiul dintre autoritatile locale si o firma italiana care l-a concesionat in 2005. Nici baza hipica de la Mangalia nu se "simte" mai bine, avand nevoie de modernizare.

Specialistii straini spun ca Romania are un potential foarte bun, avand in vedere rasele bune de cai pe care le detine. Valoarea exemplarelor scade insa, deoarece nu participa la curse.

Specialistii cer autoritatilor sa se implice in revigorarea acestui domeniu. Asta in conditiile in care hipismul a devenit azi o industrie care aduce altor tari profituri de miliarde de euro.

Caii stau cuminti, in grajduri, fiecare in "patratica" lui. E liniste. Cand ne apropiem, vin si ei spre noi. Vor sa ne imprietenim. Din gesturi simple, coama aplecata, respiratia scurta, apasata, ca un stranut. Prudenta de ambele parti. Nu ne cunoastem. Dar pe calut parca il stii dintotdeauna. Asa te face sa crezi. Din blandetea lui. E un amestec ciudat de forta si calm. Corpul ii vibreaza, parca ar vrea sa tasneasca afara, la cursa. Poate ca asta vor sa ne intrebe. Trapasii. Cand vor pleca iar in cursa pe care o asteapta, pentru care s-au nascut.

Fantoma din beton

Noroc cu ingrijitorii. Mai scot caii la antrenamente, la alergari usoare. Atat. E liniste. si pustiu, aici, la hipodromul din Ploiesti, unde am fost zilele trecute. si o cladire cenusie. Era, pe vremuri, tribuna. Azi e o ruina. O fantoma din beton, cu geamuri sparte si usi ruginite, din spatele careia numai cainii vagabonzi tasnesc, din cand in cand, sa se ia la intrecere cu trapasii. Peisajul e dezolant inca de la intrarea in acest perimetru. Pe poarta scorojita sunt niste litere negre care amintesc de ceea ce a fost candva in acest loc. Daca vrei sa ajungi la grajduri, trebuie s-o iei pe niste alei inguste, intortocheate, printre ciulini.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.