Una dintre propunerile ANT se refera la “acreditarea de abilitati pe care tinerii le obtin prin voluntariat”. “Doar companiile multinationale mai recunosc munca depusa de tineri pe perioada studentiei atunci cand acestia doresc sa se angajeze.

In administratia publica este cea mai mare problema.
Institutiile publice nu recunosc voluntariatul”, spune vicepresedintele ANT. “O ONG sau o firma ii poate intocmi carte de munca voluntarului activ daca acesta se implica intr-un proiect mai mult de un an. Daca perioada este mai scurta, atunci ar putea sa elibereze un certificat in care sa fie precizate aptitudinile voluntarului, ce anume a facut si care au fost beneficiile”, explica Florentin Gust.

In proiectul de modificare a legii apare si “introducerea voluntariatului in programa scolara, printr-un parteneriat intre ANT si Ministerul Educatiei”. Astfel ar urma ca la orele de dirigentie sa fie introdus conceptul de voluntariat. Cei din clasele primare sa invete practic, participand la diferite activitati, iar cei din clasele V-VIII sa aiba invitat un reprezentant al unei ONG la o ora de dirigentie si o data pe luna sa presteze o activitate voluntara.

In momentul de fata, voluntarul este obligat sa semneze doar un contract cu ONG-ul sau cu o firma, prin care sunt stipulate: perioada de implicare, astfel incat sa nu-i afecteze sanatatea, conditiile de decontare a cheltuielilor, asigurarea conditiilor de munca, pastrarea confidentialitatii informatiilor si participarea la cursurile de instruire organizate de beneficiar.

Voluntarului ii vor fi garantate din fonduri comunitare cheltuielile de transport, asigurare, cazare si masa, precum si o indemnizatie de deplasare neimpozabila, pe intreaga durata a stagiului. Mai mult, la sfarsitul stagiului, la cerere, i se va elibera un certificat european YouthPass care sa recunoasca prestarea activitatii de voluntar, precum si experienta si competentele dobandite.