Social 8 Mai 2008 12:19
Un grup de parinti adoptivi a semnat o petitie prin care protesteaza fata de iminenta modificare a legii adoptiilor.
Ei sustin ca decizia Curtii Constitutionale care duce la modificarea legii permite parintilor biologici sa se implice in procesul de adoptie, cu efecte daunatoare asupra copiilor.
Semnatarii petitiei se tem ca noile prevederi vor face procesul de adoptie mult mai anevoios si ca demersurile lor nu se vor mai bucura de confidentialitate.

Secretarul de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii, Gabriela Petrescu, admite ca prin citarea parintilor naturali la judecarea cererilor de incuviintare a adoptiilor, acestia vor avea acces la dosarul de instanta si implicit la datele personale ale familiei adoptive.

"Se deschide practic usa santajului, pentru ca parintii biologici ar putea considera ca ar putea sa dea copilul dar in schimbul unor avantaje pe care le-ar putea primi de la familia potential adoptatoare. Si bani, si alte avantaje. Pot fi multe de castigat de pe urma acestui lucru", spune la BBC Gabriela Petrescu.

Consimtamant actualizat

O alta problema pentru parintii adoptivi este aceea ca acum nu va mai fi de ajuns consimtamantul initial al parintelui natural, ci va fi nevoie de un consimtamant actualizat la finalul procedurii de adoptie.

Consimtamantul actualizat le da astfel dreptul parintilor biologici sa se poata pronunta pro sau contra adoptiei pana in faza finala a intregului proces.
"Acest lucru practic schimba tot spiritul legii de pana acum, pentru ca in momentul in care isi dadeau consimtamantul, parintii nu mai aveau legatura nici cu copilul, la care au renuntat, nici cu familia potential adoptatoare", mai spune la BBC secretarul de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii, Gabriela Petrescu.

Interesul copilului

Deciziile luate de orice instanta cu privire la procesul de adoptie trebuie sa tina cont de principiul interesului superior al copilului.
Atat reprezentantul Oficiului Roman pentru Adoptii, cat si multe dintre cupluri care vor sa adopte un copil, asa-numitii parintii adoptatori, considera ca decizia Curtii Constitutionale nu tine seama de binele copilului, care in unele cazuri poate fi afectat din punct de vedere psihologic.
Fostul sef al Oficiului Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, apreciaza la randul sau ca noile modificari sunt inutile si creaza riscul ca adoptia sa devina o afacere pentru parintii care renunta la copii.
"Anul trecut au fost parasiti in maternitati cam 1200 de copii, dintre care mai mult de jumatate au fost reintegrati in propriile lor familii, iar copii adoptabili pana luna trecuta erau in jur de 900-950".
"Numarul familiilor care vroiau sa adopte era dublu. Se va lungi si mai mult termenul in care se va finaliza o adoptie", spune doamna Bertzi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.