Social 6 Mai 2008 12:30
Reprezentantul Serviciului de Gospodarire a Apelor din Galati a declarat astazi, in timpul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ca raul Prut va inregistra debitul maxim miercuri, nu marti cum era preconizat initial, insa nivelul sau nu va atinge cota de inundatie, informeaza NewsIn.

"Debitul maxim pe Prut va fi atins miercuri, desi initial apreciasem ca acest lucru se va intampla marti. Nivelul preconizat se va situa la 20-25 centimetri sub cota de inundatie (situata la 550 cm, n.r.), ceea ce presupune ca, pana miercuri, Prutul va mai creste cu inca 20 de centimetri", a declarat astazi Aurica Ciornei, inginer-sef Serviciul de Gospodarire a Apelor Galati.

Luni dimineata, Prutul avea un debit de 261 mc/s si se situa la nivelul de 501 cm, potrivit masuratorilor efectuate la la statia hidrometrica Oancea. Nivelul actual nu pune in pericol Drumul National 26, care, desi se afla foarte aproape de albia raului, risca sa fie inundat doar daca Prutul atinge nivelul de 520 cm in zona. In plus, DN 26 este protejat de un dig artificial din pamant si saci cu nisip construit in zona Slobozia-Oancea. Digul are o lungime de 500 metri si o inaltime de 50 de centimetri.

Raul Prut a iesit din matca, in noaptea de sambata spre duminica, si a inundat 90 de hectare de terenuri agricole si 59 de hectare de pasuni din localitatea galateana Vadeni. Revarsarea raului nu a pus in pericol asezarile omenesti si nici infrastructura de circulatie rutiera.

Pe Prut, cota de atentie se situeaza la valoarea de 450 cm, cota de inundatie la 550 cm, iar cota de pericol se situeaza la 600 cm.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.