Social 5 Mai 2008 04:32
Proprietarii au nevoie de minimum 700 de lei, iar chiriasii - de la 1.700 de lei in sus. Solutia mai ieftina e inchirierea „la comun“ a unui apartament si impartirea cheltuielilor.

Cel putin 500 de lei ii trebuie unui student caminist la stat ca sa traiasca in Bucuresti, iar un salariat care locuieste cu chirie are nevoie de minimum 1.700-1.800 de lei ca sa-si plateasca chiria, intretinerea si strictul necesar intr-o luna. Veniti in Capitala pentru studii, tinerii cu ceva „zestre“ de la parinti investesc intr-o locuinta. Altii, cu buzunarele mai goale, alearga dupa cunostinte pentru a se „combina“ la un apartament cu doua-trei camere.

Chiria in acest caz se imparte la numarul de persoane, iar inghesuiala face loc de bani pentru alte cheltuieli lunare. Cei care stau cu parintii sau au deja o locuinta cheltuiesc minimum 700 de lei lunar. Traiul in Bucuresti e scump pentru ca si veniturile celor care muncesc in Capitala sunt mai mari cu 37% fata de media nationala. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), un bucurestean a castigat in februarie 2008 peste 1.500 de lei, in timp ce salariul mediu net pe economie a fost 1.134 de lei.

Fara 700 de lei o duci rau
Andreea C. a venit din Valcea in Bucuresti, la studii, acum trei ani. Dupa un an in care a stat in chirie si s-a convins ca preturile sunt „exagerat de scumpe“, a decis ca cea mai buna solutie este sa investeasca intr-o garsoniera din cartierul Militari. „M-am gandit sa o cumpar repede pentru ca aveam posibilitatea de a vinde o alta garsoniera pe care mi-o cumparasera ai mei, in centru, la Valcea“, isi aminteste Andreea cum s-a intamplat acum doi ani.

Pe locuinta de 26 de metri patrati din buricul orasului ei natal, Andreea a luat 22.000 de euro. Cu banii astia nu putea cumpara decat doua treimi din garsoniera de 28 de metri patrati, de la marginea Bucurestiului, asa ca a apelat si la ajutorul parintilor. E bucuroasa ca are acum casa ei si apreciaza ca a fost o miscare inspirata sa cumpare casa la acel moment, pentru ca „de-atunci, preturile au explodat“. Chiar si cu casa, Andreea estimeaza ca traiul in Bucuresti este totusi scump: „Daca nu ai cel putin 700 de lei pe luna, o duci rau de tot“.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.