Social 3 Mai 2008 23:28
Inarmate cu scutere, veste reflectorizante si amenzi pentru cei care fac focul in padure sau lasa gunoaie, autoritatile si ONG-urile i-au civilizat fortat pe bucurestenii care au petrecut 1 Mai la iarba verde

Ca sa nu ia amenzi pentru foc aprins la gratar, doua bucurestence au preferat sa vina la iarba verde cu pachetel de acasa, adica salam, cascaval, oua si salata puse in caserole, pe masa

Jandarmii, inginerii silvici, politistii comunitari si voluntarii de la Asociatia EcoAssist au stat ieri pe urmele bucurestenilor care au vrut sa petreaca in padurea Baneasa. In total, trei echipe au incercuit padurea, in zona Casa Alba, Academia de Politie si Gradina Zoologica. In timp ce jandarmii, cei de la Directia Silvica si voluntarii au verificat masinile care parcau ca sa vada ce sofer scoate gratarul din portbagaj, agentii de la Politia Comunitara, imbracati cu veste reflectorizante, au patrulat pe scutere aleile din padure si se uitau dupa eventuale gunoaie sau gratare.

Astfel, locuitorii Capitalei care au ales sa petreaca ziua libera in padurea din Baneasa au fost obligati sa isi tina gratarele in masina si sa aleaga varianta meselor organizate, la terase.

Cei care erau informati dinainte ca pot primi amenzi de pana la 200 de lei daca fac focul in padure au preferat sa vina cu pachetel de acasa, adica salam, cascaval, oua, salata sau seminte de floarea- soarelui. Insa si acestia au fost atentionati de echipele mixte venite in control ca nu au voie sa lase gunoaie in urma lor, altfel risca amenzi intre 60 si 80 de lei.

Asa ca cei mai multi au ales sa inceapa ziua la iarba verde cu o plimbare prin padure, insotiti de copii si caini sau pe bicicleta, iar apoi s-au mutat pe terase, ca sa-si linisteasca foamea si setea cu mici si bere. Un domn la vreo 45 de ani, insotit de sotie si de pustoaica lor, ne-a spus: ,,Sunt de acord sa nu se faca foc in padurea Baneasa, pentru ca are traditie, insa un loc perfect pentru gratare ar fi la Cernica, unde este mai organizat locul’’.

O familie care statea pe o patura ne-a spus ca se pregatise cu carnea de mici pentru a face un gratar, dar, pentru ca autoritatile de mediu nu i-a permis focul in padure, a ramas cu ea in sacose. Ei s-au rezumat sa manance oua, salata si seminte si sa-si aminteasca cum era pe vremea lui 1 Mai muncitoresc in comunism, cand aveau voie sa friga mici in padure.

Pana la orele amiezii, aproape 40 de persoane au primit avertizarea autoritatilor, dupa ce au fost surprinse cu gratarul in brate sau pe punctul de a-l incinge. „Le-am spus ca nu au voie sa faca focul in padure, adica la mai putin de 100 de metri de limita acesteia. O parte dintre ei s-au suparat si au plecat acasa, cu altii ne-am luat la cearta pentru ca nu voiau sa inteleaga, ei sustineau ca au voie sa faca focul. M-am pus rau si cu o parte dintre vecinii mei, pe care a trebuit sa-i intorc din drum“, spune Liana Buzea, presedinta EcoAssist.

„Nu am dat amenzi, pentru ca nu am prins pe nimeni cu focul facut. Pe cei pe care i-am gasit cu gratare sau pe punctul de a face focul i-am avertizat ca amenda e de la 120 la 200 de lei si ca pot sa stea pe patura, sa se plimbe in padure si, daca vor mici, sa mearga la terasele din zona“, povesteste Cristian Savu, inginer la Directia Silvica Bucuresti. Acesta a spus ca vor supraveghea zona alaturi de jandarmi „pana se intuneca“, „adica pana pleaca toti“.

Reprezentanta ONG-ului verde a mai spus ca actiunea are loc la initiativa lor doar in Baneasa si ca va continua pana duminica, dupa care, pe 10 mai, vor intra din nou sa curete padurea, dupa perioada sarbatorilor de Pasti si de 1 Mai. „Numai intre 23 februarie si 19 aprilie am strans 500 de saci de gunoaie din padurea Baneasa“, spune Buzea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.