Ieri, dosarul ce va fi sustinut de un procuror suedez la Tribunalul din Malmö a fost completat cu al doilea mandat de arestare emis de judecatorii romani pe numele lui Gregorian Bivolaru. Parintele spiritual al Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) este acuzat de trafic de persoane. In premiera, prezentam amanunte despre acest dosar, in care a fost emis un mandat de arestare interpretat de adeptii lui "Guru" drept o masura disperata a anchetatorilor romani care ar sti ca autoritatile suedeze se pregatesc sa il elibereze pe profesorul de yoga.

Dosarul porneste de la Legea 678 privind traficul de persoane. Elevii MISA erau folositi de catre conducerea MISA - sustin procurorii - la munci neplatite. Oamenii inchisi in ashram-uri au fost folositi la munci in constructii si la o tipografie, fiind platiti in... "karma-yoga". Anchetatorii spun ca norma de hrana zilnica a unui adept folosit la munca a fost, la un moment dat, de 7.000 de lei pe zi, iar in martie 2004 ajunsese la 15.000 de lei pe zi. O data la trei luni, adeptii yoga erau premiati. Premiul I era de 50.000 de lei, al II-lea, de 40.000 de lei, premiul al III-lea era evaluat la 30.000 de lei, iar o mentiune era evaluata la 20.000 de lei. Din astfel de munci, MISA a ridicat zeci de ashram-uri, vile si un hotel in Costinesti.

In acelasi dosar, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au inceput urmarirea penala impotriva altor 17 persoane. Acestia au fost citati, dar nu s-au prezentat inca pentru a li se aduce la cunostinta acuzele din dosar. Din informatiile noastre, printre persoanele cercetate sunt Nicolae Catrina si Claudiu Trandafir. Nicolae Catrina este, fara indoiala, cel mai cunoscut membru MISA. Dupa ce Bivolaru a devenit doar parintele spiritual al Miscarii, profesorul Catrina a fost ales presedinte. El a militat permanent, in ultimul an pentru departajarea anchetelor impotriva lui Bivolaru de cele care vizeaza MISA. Claudiu Trandafir este vicepresedintele Miscarii si multi il considera creierul organizatoric al acesteia.