In 2004, celularele cu camera foto au reprezentat marea "oferta" din partea producatorilor si operatorilor de telefonie mobila. Pentru 2005 insa, telefonia 3G, precum si celularele walkman trebuie sa sustina dezvoltarea pietei de telefonie mobila.

In 2004 s-au vandut la nivel mondial aproximativ 257 de milioane de telefoane mobile echipate cu camera foto, ceea ce reprezinta 38% din totalul terminalelor vandute la nivel mondial. Este o crestere importanta pentru piata din domeniu, avand in vedere ca in 2003 procentul acestor celulare reprezinta doar 16% din totalul terminalelor sau 84 de milioane de unitati vandute. Potrivit ultimului raport Strategy Analitics, in topul producatorilor de celulare cu camera se afla Nokia cu 18%, urmat de Motorola cu 17% si Samsung cu 13%. Astfel, cifrele inregistrate in 2004 au depasit asteptarile. Analistii Gartner estimau undeva la 160 de milioane de unitati vandute. De asemenea, in primavara anului trecut, Nokia prognoza o cifra de 140 milioane de celulare cu camera achizitionate pana la sfarsitul lui 2004.

Majoritatea analistilor considera acum ca telefoanele mobile echipate cu camera foto au reprezentat "motorul" industriei de profil, acestor terminale datorandu-se, in mare parte, o crestere de 25% pentru piata telefoniei mobile. Pentru 2005 insa, alte "dotari" ale celularelor vor sustine piata.

TELEFONIA 3G.

Potrivit firmei de cercetare Ovum, in 2005, vanzarile de telefoane mobile vor creste doar cu 8% fata de anul trecut, primele "semne de slabiciune" venind din partea Samsung si Sony Ericsson. Sperantele de redresare pe piata ar putea veni de la telefonia 3G (care "a prins" deocamdata doar pe piata asiatica), precum si de la asa-numitele "celulare walkman", primele modele fiind prezentate de Sony Ericsson. Si dupa cum se arata si intr-un material International Herald Tribune, solutia tehnologica a joint venture-ului japonezo-suedez va fi dezvoltata si prin parteneriate Nokia-Microsoft sau Motorola-Apple. In ceea ce priveste dezvoltarea telefoniei 3G, oficiali Nokia declarau recent ca se asteapta ca in 2005 numarul utilizatorilor sa ajunga la 70 de milioane, fata de numai 6,4 milioane de utilizatori anul trecut.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.