Parkour este o activitate fizica ce are la baza o filozofie simpla: gasirea celei mai scurte cai pentru a ajunge intr-un punct dorit. Disciplina te ajuta sa treci peste obstacole si este in general practicata in mediul urban.

Istoria acestui "sport" destul de neobisnuit are radacini foarte vechi. In anul 1902, Georges Hébert, ofiter in cadrul marinei franceze, se afla in orasul St. Pierre in Insulele Caraibe, cand a fost surprins de o eruptie vulcanica pe insula. Impreuna cu echipajul sau a reusit sa salveze mai multe sute de oameni de la acest dezastru. Incidentul a avut o influenta foarte mare asupra lui, realizand ca numai printr-o buna conditie fizica, combinata cu putin curaj, poti ajuta foarte mult.

In calatoriile sale prin Africa, Hebert a descoperit ca populatia indigena practica un sport asemantor celui de astazi numit parkour. Indivizii respectivi, pe langa miscarile realizate astazi, cuprindeau si probe de inot sau lupte corp la corp. Exercitiile se executau fara incaltaminte, avand ca scop dezvoltarea fizica, psihica si morala sub moto-urile “etre fort pour etre utile” (puternic pentru a fi util) si "etre et durer" (a fi si a dura).

“Parkour” provine din termenul francez “parcours”, insemnand ‘curs’. Cei care practica parkour sunt numiti traceuri, denumire formata de la verbul francez “tracer” (“a merge rapid”). David Belle a fost primul profesionist practicant de parkour folosind teoriile lui Georges Hebert, principii care sustin ca parkour se concentreaza pe practicarea miscarilor eficiente spre dezvoltarea corpului si mintii individului pentru a fi capabil sa depaseasca obstacolele in caz de urgenta.

Sportul necesita o conditie fizica buna, flexibilitate si mult curaj, pentru o combinatie de mai multe miscari, de la sarituri pana la prize de prindere pe pereti, de la aruncaturi pana la rostogoliri la nivelul solului.

La prima vedere, parkour ar fi un "sport" inspirat mai mult din cascadorii, practicat in special de profesionistii din domeniu, dar aceasta este o impresie falsa. Parkour te ajuta sa depasesti obstacole care nu iti permit sa ajungi unde doresti, astfel ca balustradele, peretii, rampele sau scarile nu mai reprezinta impedimente in calea ta. Tehnicile care stau la baza acestei activitati, mai ales la inceput trebuie practicate corect. De exemplu miscarile de baza cum ar fi rostogolirile la aterizare sunt folosite pentru a limita impactul cu solul. Aceasta este una dintre cele mai importante miscari.

Cele mai intalnite tipuri de leziuni printre practicantii de parkour sunt acelea produse la incheieturi, din cauza tehnicilor incorecte de rostogolire si a aterizarilor incorecte de la inaltimi foarte mari.

In general parkour incearca sa-ti antreneze mintea si corpul pentru a fi capabile sa reactioneze prompt in fata unor obstacole.

Doua documentare, Jump London si Jump Britain, au imbogatit imaginea acestui sport inedit. Din parkour s-au desprins ulterior mai multe discipline care au pastrat insa aceleasi principii: 3run, free-running, yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.

Primul grup practicant de parkour aparut in Bucuresti a fost creat la sfarsitul anului 2005 si se numea Urbanwind.


Despre autor:

Yuppy

Citeste articolul integral in Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.