„Nu nasterea, nici nunta sau moartea, ci gastrulatia este cel mai important moment din viata unui om“, a spus Lewis Wolpert, unul dintre fondatorii embriologiei moderne. „Tot ce trebuie sa stiu cu adevarat am invatat in timpul gastrulatiei“, l-a completat, ani mai tarziu, biologul american Scott Gilbert.

Sub semnul acestor doua dictoane sta cercetarea de sase ani pe care biologul roman Octavian Voiculescu, research fellow la University College London, a concretizat-o intr-un studiu aparut in publicatia „Nature“.

Desi este cea mai importanta etapa in dezvoltarea embrionului, gastrulatia a fost putin inteleasa pana in luna octombrie a anului trecut, cand Octavian Voiculescu si-a facut publice rezultatele studiului.

Munca romanului a starnit interesul comunitatii stiintifice internationale, asa cum a explicat biochimistul Ovidiu Sarbu, cercetator la Ulm University, pentru Cotidianul: „Octavian a realizat confirmarea practica a unor ipoteze din domeniul gastrulatiei.

Au mai existat tot felul de teorii, mai mult sau mai putin precise, insa era neclar, pana acum, cum se petrece procesul de gastrulatie“.

Eforturile biologului roman nu au condus doar la intelegerea mai buna a procesului de formare a oamenilor, a mai adaugat Sarbu. „Absolut tot ce inseamna embrion in natura parcurge procesul de gastrulatie, el fiind caracteristic si mustelor, si artropodelor, si pestilor, si pasarilor, si mamiferelor“, a declarat el.