Pana la sfarsitul acestui an va fi interzisa distribuirea pungilor de plastic pe care comerciantii le ofera gratuit.

Prin acest proiecta de lege, Ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, doreste sa ii determine pe comercianti sa gaseasca alternative ecologice. „Vom conveni cu producatorii de ambalaje si cu utilizatorii, respectiv cu marii retaileri, perioada de conformare, dar, pana la sfarsitul anului, aceasta prevedere va deveni obligatorie“, a declarat Attila Korodi, citat de Evenimentul Zilei.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat duminica, la Sfantu Gheorghe, ca proiectul pe care doreste sa-l promoveze in acest sens prevede taxarea suplimentara a pungilor din plastic.„Probabil ca pana in vara vom putea sa avem actul normativ si sa fie si adoptat si depinde de perioada de conformare ce o vom putea discuta cu producatorii de ambalaje si cu marii retaileri ca ori pana la sfarsitul verii, ori al anului acest act normativ sa fie obligatoriu“, a declarat Korodi, anunta Cotidianul.

Principalii furnizori de pungi din plastic gratuite pe piata sunt in prezent Carrefour, Real,- Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image, dar si unele magazine mai mici.

Potrivit Romania Libera, pungile din material plastic ar urma sa fie inlocuite cu cele biodegradabile, care, desi costa cu aproximativ 5% mai mult decat cele din materiale sintetice, au o perioada de descompunere in mediu de doar cateva luni, fata de circa 100-400 de ani la pungile din plastic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.