Codul galben emis de hidrologi pentru mai multe zone din tara ramane valabil pana in aceasta seara la orele 18. Avertizarea a intrat in vigoare in noaptea de luni spre marti la ora 03.00. Efectele ploilor abundente si ale topirii zapezii s-au resimtit deja in mai multe zone ale tarii.

Mai multe gospodarii au fost inundate si un drum comunal a fost rupt de puhoaie. Mai mult, in anumite zone de munte, zapada a fost cea care a dat batai de cap autoritatilor si soferilor.

Noua familii au ramas izolate in judetul Dambovita in urma inundatiilor

Sapte gospodarii din localitatea damboviteana Bezdead au fost izolate de apele umflate de ploile abundente din ultimele 24 de ore. Noua familii au fost afectate de apele paraului care trece prin comuna. Puhoaiele starnite de ploaie au rupt un drum comunal si au inundat anexele gospodariilor din zona.

In urma viiturii, 25 de oameni, printre care si sase copii, au ramas izolati de restul satului. Apa nu a intrat si in casele oamenilor, insa acestia se tem de inrautatirea situatiei.

Comitetul din comuna pentru Situatii de Urgenta a anuntat autoritatile judetene ca vor interveni pentru amenajarea unei cai de acces. Cei afectati spun insa ca nu au vazut pana acum vreun utilaj. Primarul promite ca situatia se va rezolva in prima parte a zilei de azi.

Inundatii si la doua gospodarii din Rasnov, in judetul Brasov. Casele se afla intr-un cartier nou din oras, care nu are inca sistem de canalizare. A fost nevoie de interventia pompierilor pentru evacuarea apei din locuinte.

In Ramnicu Valcea, apa a inundat etajele superioare de la doua scoli si o gradinita. Unitatile nu au acoperis, deoarece aici se fac lucrari de mansardare pentru a marirea spatiului de invatamant. Apa s-a infilitrat prin plafoane si ajuns pana la parter. Parchetul s-a umflat in toate salile de clasa, iar materialul didactic de pe pereti a fost, in mare parte, distrus. Cadrele didactice ?i-au petrecut noaptea in scoala pentru a evacua apa care se scurgea pe pereti.

Zapada la munte

In miez de aprilie, iarna s-a intors in unele zone de munte. La Fundata, judetul Brasov a nins toata noaptea, iar stratul de zapada depaseste 17 cm. In judetul Suceava, pe DN17A, se circula in conditii de iarna, iar drumarii au intervenit pentru deszapezirea carosabilului.

Pe DN17A, care face legatura intre Radauti si Campulung Moldovenesc, carosabilul este acoperit cu zapada. Cateva tiruri neechipate pentru drum de iarna au ramas inzapezite in zona Palma, intre localitatile Vatra Moldovitei si Sucevita.

Drumarii au trebuit sa intervina si pentru a curata carosabilul de arbori cazuti din cauza vantului si a zapezii.

Zapada a cazut si in zonele Moldovita, Poiana Stampei si Campulung Moldovenesc, iar pe masivul Caliman stratul de zapada era la miezul noptii de 62 de centrimetri. Mercurul termometrelor a scazut in judetul Suceava in aceasta noapte pana la -7 grade Celsius.

Si pe muntele Semenic a nins, ceea ce i-a luaat pe nepregatite pe cabanieri. Hotelierii din Semenic spera ca in week-end turistii sa urce pe munte si sa profite de, cel mai probabil, ultima zapada a iernii.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.