Tatal este rector. Fiul este prorector. Tatal s-a indragostit de alta femeie, careia i-a oferit tot un post de prorector. Acum, doamna culege an de an titluri academice, cu lucrari plagiate cind de la proaspatul sot, cind de la fiul vitreg.

Universitatea Hyperion este macinata de un conflict intern, deopotriva familial si academic.

Prorectorul Anca Gheorghiu, 45 de ani, este o dragoste tomnatica a rectorului Ion Spinulescu, 71 de ani, cu care acesta din urma s-a casatorit in secret in 1999, dupa moartea primei sale sotii. Anca Gheorghiu vrea sa obtina titlul de profesor universitar in fizica cu ajutorul unor carti publicate impreuna cu sotul sau. Numai ca fiul din prima casatorie a rectorului, Sever Spinulescu, o invinuieste pe mama vitrega, mai mica decit el cu doi ani, ca a "furat" capitole intregi din lucrarile scrise de el. Initial, Sever Spinulescu a inchis ochii la plagiatele mamei vitrege, astfel incit in anul 2003, cu ajutorul cartilor publicate, Anca Gheorghiu a primit titlul de conferentiar universitar. Dupa doar un an, si-a depus dosarul pentru profesor universitar. "A considerat ca, fiind in familie, nu o sa existe obiectii. A luat titlul de conferentiar, dar acum ia si titlul de profesor, cu carti in care se regasesc capitole intregi din lucrarile mele", spune Sever Spinulescu.

Cu ani in urma, tatal si fiul au scris impreuna cartea "Circuite integrate digitale si sisteme cu microprocesoare". In 2002, Ion Spinulescu si sotia sa, Anca, au scos pe piata lucrarea "Masuri electronice". Capitolele intregi asumate in aceasta carte de Anca Gheorghiu sint identice cu cele scrise de Sever Spinulescu in cartea semnata cu tatal sau. "Este un capitol despre microcontrolere, pe care nici nu apucasem sa-l public. Tata mi l-a cerut ca sa-l includa intr-un curs. I l-am dat, dar apoi l-am regasit, ca si capitol, in cartea lor, atribuit integral doamnei Gheorghiu", povesteste Sever Spinulescu.

"Nora e de vina"

Rectorul Ion Spinulescu a refuzat sa raspunda solicitarilor noastre de a comenta situatia. In schimb, Anca Gheorghiu vede toate aceste acuzatii de plagiat venite din partea fiului vitreg ca pe o problema strict familiala, stirnita de sotia lui Sever. "Nora domnului rector a facut o obsesie. Ea este tot cadru didactic in universitate, tot in domeniul fizicii, si nu a fost in stare sa faca nici macar un masterat", spune Anca Gheorghiu. Cit despre acuzatiile de plagiat, ea sustine ca a avut acordul "verbal, dar nu explicit" al lui Sever Spinulescu pentru a prelua anumite capitole. Anca Gheorghiu spune ca atit cu Sever Spinulescu, cit si cu sotia acestuia, Elena, a fost colega de facultate. Conflictul ar fi izbucnit in momentul in care familia rectorului Spinulescu a aflat ca acesta s-a casatorit, in secret, cu Anca Gheorghiu.

Dosarul, validat la limita

Cartea pentru care este invinuita de plagiat a fost pusa de Anca Gheorghiu in dosarul pentru obtinerea titlului de profesor universitar. "Dosarul a fost validat. A obtinut 9,7 puncte, punctajul minim pentru profesor universitar fiind de 9. Din punct de vredere stiintific, dosarul este corect si indeplineste conditiile. Nu am primit nici o sesizare cum ca ar fi plagiat, iar noi nu aveam cum sa ne dam seama daca este plagiat", spune Emil Burzo, presedintele comisiei de fizica din cadrul CNATDCU. Mai urmeaza doar semnatura ministrului ca Anca Gheorghiu sa-si puna in fata numelui mult asteptatul "prof. univ".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.