Un important lider religios siit libanez, seicul Mohammed Hussein Fadlallah, a cerut la sfarsitul saptamanii trecute eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak, transmite Mediafax. "Facem apel la eliberarea rapida a ziaristilor romani rapiti in Irak, fara recompense politice sau financiare, pentru ca islamul impune acest lucru", a declarat el intr-un comunicat. Seicul Fadlallah, care are numerosi sustinatori printre siitii din afara frontierelor Libanului, apreciaza ca gruparile care practica rapiri "incalca cele mai importante valori ale islamului si actioneaza in ignoranta".

Seicul Mohammed Hussein Fadlallah s-a nascut in Irak, avand relatii cu liderii religiosi din aceasta tara si este considerat liderul spiritual al miscarii Hezbollah, plasate de Statele Unite pe lista organizatiilor teroriste. Fadlallah provine dintr-o familie de lideri religiosi libanezi si a revenit in tara parintilor sai in anii '60. El s-a impus pe scena politica libaneza din anii '80, prin predicile sale influentand miscarile siitilor din aceasta tara, inclusiv in timpul razboiului civil. Seicul Fadlallah este considerat liderul spiritual al miscarii siite Hezbollah, insa nici el, nici organizatia nu au recunoscut oficial vreo legatura directa. Totusi, el nu neaga ca are o influenta deosebita asupra organizatiei, majoritatea discipolilor sai fiind membri Hezbollah.

Liderii religiosi musulmani, fie ei siiti sau sunniti, se implica foarte des in procesele politice din Irak, inclusiv in negocierile cu autorii rapirilor comise frecvent in aceasta tara pe fondul nemultumirilor privind prezenta trupelor straine pe teritoriul irakian si instabilitatii generalizate. Comitetul liderilor religiosi sunniti si-a facut auzita opinia in cazul a numerosi ziaristi rapiti in Irak. Spre exemplu, Armata Islamica din Irak, care actiona in regiunile sunnite si putea fi considerata, anul trecut, cea mai mare organizatie extremista din Irak, a revendicat capturarea ziaristilor francezi Christian Chesnot si Georges Malbrunot la 20 august si pe a italianului Enzo Baldoni. Primii doi au fost eliberati, insa cel din urma nu a avut aceeasi soarta, el fiind executat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.