Cea mai bogata oferta la bursa de slujbe este pentru muncitorii calificati, respectiv de 2.517 locuri de munca, ceea ce reprezinta 44% din total, a sustinut directorul executiv al AMOFM.

Pentru persoanele cu studii medii, sunt disponibile 1.856 de slujbe (32% din oferta), pentru muncitorii necalificati, 830 (15%), iar pentru absolventii de studii superioare, 520 de slujbe (9% din oferta), releva surse din cadrul companiei.

Domeniul in care au fost inregistrate cele mai multe locuri vacante este, ca si in ceilalti ani, cel al constructiilor, unde se cauta de la zidari, zugravi sau tamplari, pana la ingineri specializati, declara Pelican.

Rata somajului a scazut, in martie, pana la 4,2%

Totodata, pentru persoanele cu studii superioare, cea mai bogata oferta este pentru economisti, specialisti in IT, farmacisti sau ingineri de diferite specializari.

Romania va continua sa se confrunte cu un deficit acut de forta de munca si in urmatoarea perioada, urmand ca in cativa ani acesta sa fie acoperit de romanii care se vor intoarce din strainatate, a mai precizat directorul AMOFM.

In prezent, exista un deficit de muncitori de aproape 60%, in constructii, de 40-50%, in servicii de turism si de 45-47% in industria usoara, afirma Pelican.

Desi angajatorii romani pot aduce 10.000 de muncitori din tari terte, pentru a acoperi deficitul intern, acestia prefera sa-si gaseasca muncitori in Romania si sugereaza agentiilor de ocupare sa organizeze lunar burse ale locurilor de munca.

La bursa de anul trecut au participat 243 de agenti economici, care au depus o oferta de aproape 6.000 de locuri de munca vacante, conform datelor agentiei. La actiune au participat 2.100 de persoane, din care 667 s-au angajat, rata de ocupare fiind de 32%.