Fumatorii stiu foarte exact riscurile la care se expun. in ciuda acestui fapt, ei fumeaza insa in continuare. Aceasta este una din concluziile unui studiu efectuat de cercetatori de la Harvard. Psihologii mai spun chiar ca fumatorii "inraiti" au anumite trasaturi specifice de personalitate: sunt mai atragatori in ochii altor oameni sau isi incep viata sexuala mai devreme. Exista opinia larg acceptata ca producatorii de tigari ii "racoleaza" pe tineri mintind ca fumatul este mult mai putin nociv decat in realitate.

Pornind de la aceasta presupunere, guvernele din tarile occidentale au ingradit publicitatea la tigari, au impus pedepse pentru cei care vand tigari minorilor si au marit preturile, iar diverse asociatii au desfasurat campanii ample prin mass-media, cu bani de la stat, pentru a-i speria pe tineri prin evidentierea pericolelor pe care le prezinta fumatul. Pentru a verifica daca in lupta impotriva fumatului, cheia este educarea oamenilor in legatura cu riscurile consumului de tutun, un studiu efectuat de cercetatori ai Universitatii Harvard a evidentiat concluzii contrare.

In cazul adolescentilor, a le repeta cu insistenta ca nu ar trebui sa fumeze nu este un procedeu atat de eficient pe cat pare. in Statele Unite ale Americii numarul fumatorilor adolescenti a crescut spectaculos comparativ cu anul 1998, dublandu-se pana in prezent. "Putine programe de sanatate publica au esuat atat de clar precum lupta impotriva fumatului. Este dovada ca gresim undeva in perspectiva pe care o avem asupra cauzelor fumatului", afirma americanul Malcolm Caldwell care a cercetat cu atentie fenomenul.

Un studiu realizat de el, chiar daca nu are pretentii stiintifice, a relevant lucruri uimitoare. Rugati sa descrie prima experienta pe care au avut-o in materie de fumat, subiectii au dat raspunsuri din care reiese ca fumatul este asociat, in majoritatea cazurilor, cu rafinamentul. Cercetari ale psihologilor au demonstrat ca fumatorii inraiti au trasaturi de personalitate specifice. Ei sunt mai atragatori in ochii sexului opus, adopta cu mai mare usurinta comportamente nepermise, sunt mai rebeli, mai precoce din punct de vedere sexual si mai sinceri decat ceilalti oameni - nefumatori sau fumatori doar ocazional.

Toate aceste caracteristici, observa Caldwell, corespund exact tipului de personalitate catre care sunt atrasi tinerii. Ei cred ca daca au aceste insusiri devin irezistibili in ochii prietenilor lor de aceeasi varsta. in aceste conditii este evident ca nu tigara - pe care pun accentul toate campanile antitabagism - este "cool", cum spun adolescentii. Fumatorii sunt "cool". De aceea, a le vorbi acestora despre pericolele fumatului este un lucru inutil. Argumente de genul "O sa faci riduri!", "Vei deveni impotent!" sau "Vei muri!" nu au nici un fel de valoare in fata tinerilor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.