• Afisind un aer prea relaxat pentru un parinte a carui fiica, Marie-Jeanne Ion, se afla de aproape trei saptamini in miinile rapitorilor, senatorul Vasile Ion a sustinut ieri prima conferinta de presa dupa ce a fost reconfirmat in functia de presedinte al PSD Buzau. El a vorbit doar despre partid...

• Sirianul Omar Hayssam, prietenul lui Vasile Ion, va ramine fara unul dintre marile tunuri date statului roman in timpul guvernarii PSD: IPRS Baneasa

• Mafia araba din Banat era legata ombilical de seful PSD Timis, Dan Poienaru

• Disparitia a 43 de documente strict secrete de la Secretariatul General al Guvernului, pe vremea lui Hrebenciuc, ridica o intrebare inspaimintatoare: a ajuns cifrul Romaniei in mina palestinianului Kamel Kader, omul lui Yasser Arafat?
Mafia araba din Timisoara, legata prin cordon ombilical de PSD

In urma cu trei zile au descins la Timisoara patru procurori din cadrul Parchetului General. Misiunea lor este de a verifica mai multe dosare in care este implicat omul de afaceri romano-sirian Bassel Hamati. Potrivit unor surse din SRI, Hamati este primul om de afaceri arab din Timisoara asupra caruia au demarat cercetari in forta.Timisoara a fost in deceniul trecut o placa turnanta pentru afacerile ilegale ale unor arabi, incepind cu celebrii Kamel Kader, Zaher Iskandarani sau Omar Hayssam. Elementele comune ale acestor trei personaje sint relatiile lor cu PSD si prietenia cu fostul lider al filialei Timis a acestui partid, Dan Poenaru.

"Disparutul" Kader apare "pe Bega"

Plecat in Palestina cu mai multi ani in urma, Kamel Kader a fost vazut in urma cu o luna in Timisoara, in Restaurantul Cucina Moderna, din complexul studentesc. Le reamintim cititorilor nostri ca acest individ a fost adus de Viorel Hrebenciuc in cabinetul Vacaroiu. Hrebenciuc, in calitate de secretar general al guvernului, l-a introdus pe Kamel Kader in Palatul Victoria pe post de consilier personal.

Din timpul studiilor, el a avut o relatie buna cu actualul rector Stefan Dragulescu (fost ministru taranist al sanatatii) si cu Dan Poenaru, prefect de Timis in perioada 1994-1996 si presedinte al PSD Timis intre 1994 si 2004. Omul Securitatii. Inainte de 1989 a lucrat pentru Securitate, fapt care nu l-a impiedicat sa obtina dupa 1990 un certificat de revolutionar. In primele luni ale lui 1990, Kamel Kader a dus pachete la puscarie unor membri ai "Lotului Timisoara". Printre beneficiari s-a aflat si Traian Sima, care in decembrie 1989 era seful Securitatii Timis.

Palestinianul a intrat din acea perioada in vizorul serviciilor secrete. Nu era cunoscut ca om cu multi bani, in schimb avea o influenta foarte mare. Banii ii facea in general din trafic de influenta; el rezolva diferite probleme prin canalele deschise la Palatul Cotroceni si la Secretariatul General al Guvernului, condus, dupa cum am spus deja, de Viorel Hrebenciuc. Dan Iosif, devenit consilier al lui Ion Iliescu, venea regulat la Timisoara si se intilnea cu Kader.

Acesta ajunsese sa tina legatura intre oficialitatile romane si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, considerata la acea vreme o organizatie terorista. Oameni din serviciile secrete l-au monitorizat in aceasta afacere si pe prefectul de la acea vreme Dan Poenaru, presedinte al PDSR Timis, prieten de familie cu Kamel Kader. Kader a disparut in Palestina, lasind in urma o "gaura" mare la Bancorex si la Banca Religiilor.

Zaher Iskandarani a renovat sediul PDSR

Zaher Iskandarani a fost, poate, cel mai cunoscut om de afaceri sirian din Timisoara; el era numit pe vremuri "Printul Banatului". Si Iskandarani a fost prieten cu Dan Poenaru, iar prin partenerul sau de afaceri, Mujea Marcellini, a renovat in 1995 sediul PDSR Timis. Zaher era "coleg" de vinatoare cu unii lideri ai PSD Timis, dar si cu procurori, politisti, judecatori. Iskandarani a avut afaceri cu un alt "print", al huilei, Miron Cozma, prin sotia sa Camelia Pomana. A facut inchisoare pentru contrabanda, iar dupa 2000 a reinnodat legaturile cu PSD.

Bassel Hamati, un alt arab cu greutate

Bassel Hamati se numara, alaturi de Zaher, printre liderii din Timisoara ai Ligii Arabilor Sirieni, al carei presedinte de onoare este Omar Hayssam. Aceasta liga aduna fonduri de la sirienii din Romania, bani
care sint folositi in diferite scopuri, printre care si sponsorizarea PSD. Liga are legaturi directe cu Partidul Baas din Siria. Dupa caderea lui Saddam Hussein in Irak, Siria a ramas ultima tara araba condusa de acest partid totalitar, de sorginte socialista. In acest moment, Bassel este cel mai vizat de anchetele procurorilor.

De altfel, in urma cu doua saptamini, Bassel a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru dare de mita, in cazul vinzarii fabricii Untim. El are interdictie sa paraseasca Romania. SRI a fost avertizat ca Bassel vrea sa fuga din tara prin Portul Constanta, ascuns intr-un container cu oi.

Apare si Omar Hayssam

Si Omar Hayssam a avut afaceri in Timisoara. In 1992, prin fratele sau, Omar Mohammad, devine actionar majoritar la Rio Soft Drinks. Ulterior, aceasta societate a primit numele Bucovian Mineral Waters.
In aceasta afacere, Omar Hayssam o avea ca mandatata pe notarita Carmen Radulescu, sotia lui Pavel Radulescu, care la acea vreme era seful Politiei Economice Timis. La putin timp de la preluarea afacerii, Hayssam l-a angajat ca director al firmei pe Mihai Petrachioiu, fost sef al Biroului Politiei Economice Timisoara. Omar Hayssam a mai tras o "teapa" de un miliard de lei unei fabrici de mobila din Deta.

Tovarasia lui Brinzan cu arabii

Printre cei care au avut afaceri mari cu arabii din Timisoara se numara fostul ministru al sanatatii, Ovidiu Brinzan. El a avut, impreuna cu un partener arab, firma Geo-Farah, societate care a dat faliment, lasind mai multe datorii la Finantele timisene si la banci. Partenerul lui Brinzan a fugit din Romania, SRI suspectindu-l de asociere cu grupari teroriste arabe.
Si Brinzan a fost "crescut" de Dan Poenaru, cel care a tinut ani la rind legatura cu arabii din Timisoara.

Dan Poenaru, "jupinul" Timisului

Dan Poenaru a fost timp de peste un deceniu cel mai influent personaj din Timisoara, controlind la singe viata politica (indiferent de partide), politia, justitia, serviciile secrete, mediul de afaceri, mass-media, masonerie etc. In judetul Timis nu a miscat absolut nimic fara stiinta lui Poenaru. A devenit presedinte al PDSR Timis in 1994, functie pe care detinut-o pina anul trecut. In luptele interne din partid s-a plasat in tabara lui Iliescu, avind o relatie excelenta cu Octav Cozmanca. A fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si prefect de Timis in guvernarea Vacaroiu.
Dupa intrarea in vigoare a Legii Ticu nu a mai candidat pentru nici o demnitate publica, multumindu-se cu cea de prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie si director al unei clinici de ortopedie.

Rector pe viata

In pofida vederilor politice divergente, Stefan Dragulescu a fost si este un apropiat al lui Poenaru. A intrat in PNTCD in 1990, partid pe care l-a parasit inaintea alegerilor generale din 2000. Pina in 1989 a fost responsabil cu studentii straini in UMF, perioada in care l-a cunoscut pe Kamel Kader. A detinut portofoliul de ministru al sanatatii in primul cabinet condus de Victor Ciorbea.

Autoritatile stiau de cel putin sapte luni cu ce se ocupa Omar Hayssam

Actiunea penala impotriva lui Omar Hayssam pentru infractiuni de natura economico-financiara si crima organizata a inceput in urma sesizarilor primite de procurori de la Serviciul Roman de Informatii, dupa o monitorizare inceputa in septembrie 2004. Alaturi de SRI, la filaj au mai participat si ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei Romane, dar si specialisti din domeniile economico-financiare si combatere a spalarii banilor.

Asa se arata intr-un comunicat al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care se mai specifica faptul ca in urma monitorizarii membrilor gruparii lui Hayssam s-a descoperit si legatura acestuia cu persoanele suspectate de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. Ieri, conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarit ca toate cauzele din ultimii zece ani, similare celor in care este acuzat Omar Hayssam si solutionate cu netrimitere in judecata, in care au fost implicati cetateni romani de origine araba, sa fie examinate din nou.

Omar - doua mandate

La aceasta ora, Omar Hayssam este arestat in doua cauze penale, cel de-al doilea mandat fiind emis ieri noapte. In acest dosar au mai ajuns dupa gratii inca trei complici ai lui, dar mandat s-a emis si pentru fratele lui Hayssam, Omar Mohammad. Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif, Mihai Nasture si fratii Omar sint acuzati de bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani. Potrivit procurorilor, probele adunate in dosar arata ca Omar Khaled Hayssam si Omar Mohammad (presedinte si, respectiv, asociati, la grupul de firme Manhattan), impreuna cu mai multe persoane, au organizat un grup infractional pentru a fura din bugetul statului.

Primele informatii privind aducerea lui Omar si a unor asociati ai acestuia in fata judecatorilor au inceput sa circule joi, in jurul orei 15.00. Ele au fost intarite prin sosirea la Tribunalul Municipiului Bucuresti a sotiei lui Hayssam, Adela Omar. La ora 17.15, in curtea tribunalului a aparut o duba a IGP, in care se aflau Emile Raja El Assal, Iosif Gheorghe si Nasture Mihai (ultimul fiind cumnatul lui Hayssam), retinuti de procurori cu o noapte inainte.

Cei trei au asteptat in duba timp de o ora sosirea sefului lor, Omar Hayssam, astfel incit in fata magistratilor sa se afle toti acuzatii. Sedinta de judecata a inceput la ora 19.00. Magistratii au avut nevoie de trei ore pentru audieri, pe la 22.00 retragindu-se pentru deliberari. Aproape de miezul noptii a sosit si verdictul, patru dintre acuzati alegindu-se cu mandate de arestare pe cite 25 de zile, in timp ce al cincilea, Omar Mahommad, a primit in lipsa mandat de arestare pe 30 de zile.
Decizia a fost primita cu lacrimi de Adela Omar, care s-a indreptat plingind spre iesire, refuzind sa dea vreo declaratie reprezentantilor mass-media.

17 firme cu 1,7 milioane de euro datorii la Fisc

Garda Financiara a calculat o "nota de plata" de peste 64 de miliarde lei, reprezentind datorii, amenzi si penalitati depistate dupa o prima verificare la 17 din firmele controlate de omul de afaceri Omar Hayssam. Suma datorata, echivalenta cu 1,7 milioane euro la cursul de ieri, reprezinta impozit pe profit recalculat, neevidentiat si nevirat, neplata TVA, impozit pe venit nevirat bugetului de stat. Prejudiciul cel mai consistent, de peste 19 miliarde lei (525.000 euro), a fost produs bugetelor statului de firma Dunarea International SRL din Buzau, suma la care se adauga 2,8 miliarde lei majorari de intirziere.

Intr-un clasament al evaziunii in grupul verificat, pe locul doi s-a situat producatorul de apa minerala Bucovina Mineral Water, cu 13,2 miliarde lei de plata, urmat de Valverde Suceava, cu 11,2 miliarde lei, si de Best Wood SRL Beresti Tazlau, cu obligatii de 9,1 miliarde lei fata de bugetul de stat.
Cifrul Romaniei in mina lui Kader?

Palestinianul Kamel Kader, fostul consilier al lui Viorel Hrebenciuc suspectat de sustragerea a 43 de documente strict sectrete, poate sti inclusiv cine sint sursele de informare ale Ministerului Afacerilor Externe 43 de documente strict secrete au fost sustrase in perioada 1993-1994 de la Secretariatul General al Guvernului, mai precis din gestiunea sefului de atunci, Viorel Hrebenciuc. Disparitia actelor a pus in pericol siguranta statului deoarece decriptarea lor ar fi putut duce la divulgarea cifrul de stat si a surselor de informatii ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Principalul suspect in acest caz este considerat si acum, la mai bine de zece ani de la consumarea incidentului, consilierul lui Hrebenciuc, palestinianul Kamel Kader. Ulterior, actele au fost declasificate de Serviciul de Informatii Externe (SIE) pentru a se musamaliza scandalul in care a fost implicat Hrebenciuc.Ion Ghircoias si Dorin Liciu, fostii sefi de cabinet ai lui Viorel Hrebenciuc din perioada in care acesta era secretar general al guvernului, au intocmit in 1995 o lista cu 43 de documente secrete si strict secrete care au disparut de la cabinetul acestuia in perioada 1993-1995. Ce-a mai mare parte a documentelor carora nu li s-a mai dat de urma fusesera emise de Ministerul Afacerilor Externe si erau telegrame cifrate.

Disparitia documentelor pune in pericol cifrul de stat

Fostul ministru de externe a Romaniei din perioada 1992-1996, Teodor Melescanu, sustine ca nu a stiut pina ieri despre disparitia documentelor de la Secretariatul General al Guvernului. "Telegramele disparute au fost trimise de la ambasade, iar sistemul de comunicare cifrata al acestora nu tine de Ministerul de Externe. Exista un serviciu special al cifrului, care este in subordinea Serviciului de Informatii Externe", a precizat Melescanu.

In ceea ce priveste pericolul pe care-l prezinta disparitia unor asemenea documente, fostul ministru de externe este de parere ca exista doua aspecte foarte grave, unul legat de cifrul cu care sint codificate documentele secrete romanesti si celalalt de sursele de informatii externe ale ambasadelor. "Pericolul e legat de faptul ca telegramele sint transmise prin cifrul de stat, iar daca cineva poate sa intre in posesia transmisiei codificate si sa aiba si comunicarea in clar, reprezinta un pericol major asupra securitatii comunicarii.

Daca cineva are si semnele trimise, si textul in clar poate imediat sa descopere cifrul. De aceea problema secretizarii transmisiilor prin telegrame nu e legata neaparat de continutul lor", sustine Teodor Melescanu. Potrivit lui Melescanu, pericolul rezida si in posibilitatea deconspirarii unor surse. "Unele telegrame care fac evaluari sau analize pot avea un caracter secret de fond, pentru ca asemenea evaluari, daca sint cunoscute sau daca ajung la cine nu trebuie, pot sa creeze probleme.

O alta problema este si sursa. E foarte posibil ca in telegrama respectiva, cind e vorba de evaluari, cel care a redactat-o sa faca referire si la cei care i-au transmis informatiile respective. In cazul acesta, pericolul este mult mai mare", concluzioneza fostul ministru de externe.

"Prietenul" Kamel Kader, suspectul principal

Principalul suspect in subtilizarea documentelor este fostul consilier al lui Viorel Hrebenciuc, palestinianul Kamel Kader. Intr-un articol publicat la inceputul acestei saptamini in EVZ, generalul in rezerva Ion Pitulescu, fost sef al politiei romane in perioada 1995-1997, a dezvaluit strinsele relatii de prietenie dintre Viorel Hrebenciuc si Kamel Kader. Acestia au fost vazuti impreuna in diferite ocazii si se vizitau foarte des la domiciliu. Mai mult decit atit, Kader a detinut si functia de consilier al lui Hrebenciuc, avind acces neingradit in cladirea guvernului si la documentele secrete aflate la Secretariatul General.

"Au disparut unele documente strict secrete de la Secretariatul General al Guvernului si, imediat, a disparut si Kamel Kader. Avea acces peste tot in secretariat. Apoi l-am vazut cu ochii mei pe Kader in dreapta lui Arafat si am ramas interzis. Acest lucru nu ma face decit sa cred ca era spion al lui Arafat, tinut aproape de oameni care sint si acum in PSD", a povestit generalul Ion Pitulescu. Acesta a mai precizat ca scandalul a fost musamalizat de Ioan Talpes, seful de atunci al SIE si cel care a aprobat declasificarea documentelor. Astfel, manevra lui Talpes a oprit declansarea vreunei anchete si tragerea la raspundere a vinovatilor.

Hrebenciuc nu recunoaste disparitia documentelor

Viorel Hrebenciuc, secretar general al guvernului in perioada 1992-1996, nu a negat legaturile sale cu Kamel Kader, precizind ca acesta a fost consilierul sau in perioada in care guvernul a pregatit organizarea Forumului Crans Montana la Bucuresti, in 1994. In ceea ce priveste documentele secrete despre care se banuieste ca au fost subtilizate de consilierul arab, fostul secretar general al guvernului ne-a declarat: "N-a disparut nici un document, asta e o prostie pe care a speculat-o presa in acea perioada. Discutam mai multe cind vin la Bucuresti".

Un prieten vechi al fostilor securisti

Kamel Kader este cetatean roman de origine palestiniana, nascut in 1960 in Rafa-Gaza. A ajuns in Romania ca student. In perioada respectiva s-a erijat in lider al tinerilor palestinieni aflati in Timisoara, sustinind ca este membru al unor organizatii revolutionare care lupta impotriva israelienilor.
Inainte de 1989 a fost colaborator al Securitatii, iar dupa Revolutie a fost unul dintre oamenii apropiati ai regimului Iliescu.

Conform informatiilor aparute in presa vremii, Kader s-a implicat activ in campania prezidentiala din 1992, alaturi de Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Beneficia de acces la informatii si documente secrete, cu toate ca erau de notorietate legaturile pe care le avea cu diversi oficiali din tarile arabe. Palestinianul a facut si numeroase afaceri, unele dintre ele axate pe exportul de berbeci in tarile arabe, de unde si porecla "Imparatul oilor".

Contractul de privatizare a IPRS Baneasa cu o firma a lui Hayssam va fi reziliat

Contractul semnat intre AVAS si Ogharit Trading Co, firma controlata de omul de afaceri sirian Omar Hayssam, pentru privatizarea societatii IPRS Baneasa va fi reziliat la inceputul saptaminii viitoare.
Surse din apropierea comisiei de ancheta care a evaluat in ultimele doua saptamini contractul de privatizare ne-au declarat ca se va lua aceasta masura deoarece concluzia raportului este una clara: societatea a fost subevaluata.

Rezilierea contractului de privatizare a IPRS Baneasa, semnat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pe vremea lui Ovidiu Musetescu, cu o firma controlata de Omar Hayssam va fi reziliat cel mai probabil la inceputul saptaminii viitoare. Potrivit acelorasi surse, suma pentru care a fost vinduta singura societate din tara care se mai ocupa cu producerea si comercializarea componentelor electronice si aparaturii electronice si electrotehnice este de 210.000 de euro.

Gabriel Zbircea, noul director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), si Corin Lunganu, vicepresedintele AVAS si supervizorul sectorului de post-privatizare, au preferat sa nu faca nici un comentariu pe acest subiect. Ambii ne-au confirmat insa ca raportul de control al modului in care s-a facut privatizarea societatii va fi finalizat la sfirsitul acestei saptamini, iar o decizie se va lua saptamina viitoare. "Raportul de control este in curs de finalizare zilele acestea. Nu pot sa va spun nimic despre deciziile care vor fi luate", ne-a declarat Corin Lunganu.

Terenul de 36 de milioane de euro

Tinta reala a lui Hayssam in toata aceasta afacere a fost terenul firmei, mai exact cele 18 hectare situate in apropierea Gradinii Zoologice Baneasa, una dintre zonele rezidentiale din Bucuresti, unde pretul unui metru patrat este in jur de 200 de euro. La un calcul simplu se poate afla valoarea reala a terenului ochit de sirian: 36 de milioane de euro. Astfel, cel mai puternic "tun" dat de Hayssam cu ingaduinta statului sub guvernarea PSD este pe cale sa fie "corectat", insa abia la doi ani de la parafarea tranzactiei si a tot atitia ani in care presa a scris despre aceasta afacere dubioasa.

Senatorul Vasile Ion a facut mobilizare pentru Congresul PSD

Presedintele PSD Buzau, reales duminica in functie in urma votului Consiliului Judetean al partidului, a demonstrat ieri, la prima conferinta de presa a organizatiei pe care o conduce, un calm olimpian.
Senatorul Vasile Ion a raspuns fara sa clipesca la toate intrebarile adresate de jurnalisti, fara a mai arata insa acea fervoare a declaratiilor de altadata.

Vasile Ion nu a vrut sa comenteze nimic in legatura cu rapirea fiicei sale, Marie-Jeanne, dar a explicat pe indelete ca alegerile in urma carora a devenit presedinte au fost democratice si statutare, soldindu-se cu o reala intinerire a structurilor de conducere.
In plus, Vasile Ion a mai precizat ca la congresul de joia viitoare, mandatul celor 34 de delegati ai organizatiei PSD Buzau este acela de a sustine candidaturile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase pentru prima, respectiv a doua functie din partid.

Cozmin Gusa: "Generali grei sint in relatii de afaceri cu arabi suspecti"

Serviciile secrete ar fi trebuit sa stie despre implicarea lui Omar Hayssam in plecarea ziaristilor care au fost rapiti in Irak, avind in vedere ca era monitorizat de aceste servicii. O alta varianta ar fi ca astfel de informatii au fost ascunse, a declarat, ieri, presedintele PIN, Cozmin Gusa. "Un om aflat intr-o observatie atit de amanuntita, timp de 20 de ani, nu putea sa faca un asemenea plan in Irak fara sa se stie. Inseamna ca cineva ori n-a tinut cont de aceste informatii ori le-a ascuns, pentru ca jocul foarte ciudat care se face nici nu are logica.

Nu poti sa vii de la Cotroceni, sa anunti arestarea lui Omar Hayssam in legatura cu scandalul, sa faci procedura oficiala peste sapte ore si dupa aceea il arestezi pentru niste masini", a declarat, intr-o conferinta de presa, la Tirgu-Mures, Cozmin Gusa.
"Structurile de informatii au colaborat cu elemente mafiote". El considera ca o explicatie ar putea consta in faptul ca serviciile secrete romanesti sint in legatura cu arabi "mai mult sau mai putin suspecti", asa-zisi oameni de afaceri. "Generali grei din serviciile secrete sint in relatii de afaceri, de prietenie sau au intilniri cu acesti exponenti.

Dramatic este ca generalii ii stiu pe acesti oameni dinainte de 1989. Omar Hayssam este in cercetarea Securitatii si a Directiei de Informatii Externe inainte de 1989, de prin 1983. Era dovedit ca a avut legaturi cu agentii sirieni, cu serviciul secret sirian, iar Ion Iliescu a luat cunostinta de acest lucru", a declarat Gusa. El sustine ca "teatrul mediatic" reprezentat de rapirea ziaristilor romani in Irak dovedeste ca structurile de informatii si de putere din Romania au fost intr-o totala colaborare cu elemente mafiote. Liderul PIN l-a dat drept exemplu si pe fiul fostului sef al politiei, generalul Dumitru Sorescu, care a fost asociatul lui Omar Hayssam.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.