O echipa de doctori din SUA a realizat primul transplant simultan de rinichi pentru 6 persoane
Sase primitori au primit organe de la sase donatori in cursul unei operatii care a avut loc in Spitalul John Hopkins din Maryland. Procedura a fost posibila dupa o donatie altruista – deoarece niciun prieten si nicio ruda a celor cinci pacienti nu era compatibila cu acestia.

„Toti cei 12 si donatori si primitori sunt in stare buna, iar rinichii functioneaza la standarde normale”, a declarat Robert Montgomery, directorul centrului de transplant din cadrul spitalului John Hopkins.

Efort in echipa

Spitalul a fost unul dintre pionierii sistemului medical prin care se pot realiza acest gen de operatii de compatibilizare simultana a oganelor. Tinta medicilor este sa inlocuiasca problema donatiilor benevole , neorganizate cu un sistem de subventii arbitrare unde nevoile unui singur pacient sunt rezolvate. Spitalul s-a ocupat de aceste transplanturi simultane de aproape 3 ani: in 2005, a fost realizata prima tripla procedura, iar un an mai tarziu, prima operatii cu 5 participanti.

Daca totul merge conform planului, fiecare pacient se asteapta ca noul rinichi „sa-l tina” urmatorii 20 de ani. Primitoarea Jeanne Heise, al carui sot a donat altui pacient , a declarat ca din ce in ce mai multi oameni ar trebui sa stie despre sistem „Lista de asteptare pentru rinichi este foarte lunga si multi oameni mor asteptand”, a adaugat ea . „ Cu aceasta procedura de grup, din ce in ce mai multi oameni pot invinge afectiunile renale”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.