Social 8 Aprilie 2008 10:33
Pana la 23.000 de romani de etnie roma din judetul Timis participa astazi la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Internationale a Romilor, informeaza NewsIn.

In Timisoara, Alianta pentru Unitate a Romilor din Romania, zona de Sud-Vest, impreuna cu Centrul Democrat Crestin organizeza, astazi o parada a romilor, din Piata Unirii pana la Podul Maria. Potrivit traditiei, participantii vor arunca pe Bega coronite de flori pentru a comemora Holocaustul. Evenimentul are loc de la 11.00.

“Ziua aceasta reprezinta foarte mult pentru noi, suntem recunoscuti ca si comunitate. Exista un avantaj deosebit pentru ca avem aceasta zi. Pentru a avea aceasta zi s-au dus discutii aproape de 50 de ani, nu este un drept obtinuti pe ochi frumosi. Nu ne asteptam sa vina foarte multi la parada, cei mai multi vor participa la intalnirea unde se va vorbi despre semnificatia acestei zile si la spectacolul din aceasta seara”, a declarat marti, corespondentului NewsIn, presedintele Aliantei pentru Unitatea Romilor din Romania, zona de sud-vest, Ioan Mirescu.

De la ora 15.00, la Casa Tineretului din Timisoara, organizatorii si invitatii lor vor avea o expunere a evenimentului si a traditiilor acestei etnii, in prezenta unor autoritati locale. Ziua se va incheia cu un spectacol la Teatrul National din Timisoara, unde, de asemenea, vor fi decernate diplome de merit membrilor activi ai organizatiilor si asocialtiilor de romi din vestul tarii.

“Vom da diplome de merit pentru romanii care au ajutat, de-a lungul vremii, romii. Printre acestia sunt profesorul Cipu Ciprian, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului, directorul Deheleanu Pavel de la Casa de Cultura, care ne-a dat posibilitatea sa facem un ansamblu tiganesc, Laurentiu Rujoi, care desi a detinut o functie politica communista, ne-a ajutat”, a spus Mirescu.

La Lugoj, de asemenea, romii sarbatoresc in aceasta zi, dedicata lor. Parada la care vor participa trei carute cu coviltir si circa 60 de persoane imbracate in costume traditionale - se va desfasura pe traseul strada Caransebesului - strada N. Balcescu - Piata Iosif Constantin Dragan - Splaiul 20 Decembrie 1989 - Universitatea Europeana Dragan - Podul de Beton - Splaiul Brediceanu si se va incheia prin depunerea de coronita, flori si lumanari pe apa raului Timis. Totodata, la Teatrul Municipal “Traian Grozavescu”, de la ora 13, va fi deschisa expozitia “Ziua Internationala a Romilor”, in cadrul careia vor fi prezentate filme documentare despre romi, poze, porturi si obiecte traditionale.

Ziua Internationala a Romilor marcheaza, din punct de vedere istoric, reuniunea la nivel international a organizatiilor romilor din lume in cadrul primului Congres Mondial al Romilor, ce a avut loc la Londra, in 1971. In Romania, Ziua Internationala a Romilor a fost recunoscuta oficial anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.