Social 7 Aprilie 2008 23:55
Wikipedia este cea mai mare si mai cunoscuta enciclopedie internationala de pe Internet, unde se poate gasi orice. De la personalitati din lumea muzicii, dansului, sportului, pana la cuvinte ca atom, musca sau crocodil. Este vorba practic de un dictionar universal pe Internet. Partea interesanta este ca se pot gasi explicatii chiar si in 64 de limbi. Cuvantul atom, spre exemplu, este tradus in 91 de limbi, in vreme ce Michael Jackson are biografia tradusa in 64 de limbi. Nici Nicolae Ceausescu nu este mai prejos, avand o biografie tradusa in 40 de limbi.

Practic, cine cauta numele unei personalitati dintr-un anumit domeniu va gasi biografia acelei persoane. Si mai interesant este faptul ca o va gasi tradusa in diverse limbi. Daca despre Michael Jackson sau Madonna a auzit orice cetatean al lumii, nu este de mirare sa gasim biografia regelui muzicii pop tradusa in 64 de limbi, iar a Madonnei, in nu mai putin de 57 de limbi.

Despre o personalitate din Romania nu se asteapta nimeni sa fie atat de cunoscuta international incat sa-i fie tradusa biografia in foarte multe limbi. Si totusi cineva a facut o incursiune prin enciclopedia wikipedia si a dat sa caute cele mai importante nume romanesti din muzica, politica, literatura si sport. Numele celor mai mari romani sunt la loc de cinste in acest dictionar si personalitati precum Nadia Comaneci, Traian Basescu sau Constantin Brancusi sunt foarte cunoscute in strainatate, iar biografia lor din dictionar este tradusa in mai multe limbi. Astfel, enciclopedia arata intr-un mod simplu cat de cunoscuta este acea personalitate peste hotare. Dupa cateva cautari, se descopera ca cel mai cunoscut cantaret roman peste hotare este Mihai Traistariu.

Fost ministru de externe, Geoana nu este recunoscut pe plan extern
In politica, recordul il detine Nicolae Ceausescu, a carui biografie este tradusa in 40 de limbi, in vreme ce biografia lui Traian Basescu apare in 35 de limbi. Fostul presedinte Ion Iliescu are biografia tradusa in 25 de limbi, Tariceanu, tot in 25, Adrian Nastase este tradus in 14 limbi, la fel ca si Nicolae Vacaroiu, Petre Roman apare in 11 limbi straine, iar Geoana - doar in 5. Gigi Becali nu este nici el prea cunoscut peste hotare, insa reuseste sa aiba biografia tradusa in 5 limbi, la fel ca si Vadim Tudor. Deci se poate spune ca cel mai cunoscut om politic din Romania ramane, chiar si dincolo de moarte, Nicolae Ceausescu. Dintre sportivii nostri, recordul il detine Nadia Comaneci, a carei biografie este tradusa in 34 de limbi. In artele plastice, Constantin Brancusi este cel mai cunoscut roman peste hotare, pagina lui biografica fiind tradusa in 21 de limbi. In literatura, recordul este detinut de Mihai Eminescu, cu o biografie tradusa in 30 de limbi. In teatru si film, recordul ii apartine lui Cristian Mungiu - cu biografia tradusa in 15 limbi. Toate acestea demonstreaza faptul ca avem romani cunoscuti si pe plan international. Nu sunt multi, dar sunt.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.