Social 7 Aprilie 2008 23:51
De Ziua Mondiala a Sanatatii, OMS atrage atentia asupra numarului in crestere al persoanelor cu probleme de vedere si cancer.

Din ce in ce mai multe persoane se vor imbolnavi in anii care urmeaza de cancer de piele sau afectiuni respiratorii, din cauza schimbarilor climatice, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). De Ziua Sanatatii, sarbatorita astazi in toata lumea, autoritatea trage un semnal de alarma asupra efectelor negative pe care incalzirea globala si subtierea stratului de ozon, cauzate de poluarea excesiva, le au asupra sanatatii oamenilor.

„Eliberarea poluantilor in atmosfera distruge stratul de ozon, care conduce la o expunere mai intensa a oamenilor la radiatiile ultraviolete, ceea ce duce la cancer de piele si cataracta“, se arata intr-un comunicat al OMS.

Trei milioane de cazuri noi de cancer, anual
In fiecare an, aproape trei milioane de oameni sunt diagnosticat i cu un tip de cancer de piele, iar numarul lor e in crestere, arata datele OMS. Situatia nu este straina nici romanilor.

„La noi a scazut media de varsta a persoanelor cu cancer cutanat, la 25-30 de ani. Copiii sunt dusi la plaja de foarte devreme, 80% din expunerea la soare se face pana la varsta de 18 ani. Ne nastem cu un capital solar (n.r. - capacitate de a ne apara de efectele soarelui) pe care il epuizam astfel foarte repede“, explica Oana Clatici, medic dermato-venerolog la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

20% dintre persoanele cu cataracta, victimele poluarii
OMS pune pe seama expunerii prelungite la radiatiile UV din ce in ce mai periculoase si cresterea numa rului de pacienti cu cataracta.

„Cataracta este o afectiune a ochiului, care se poate explica prin faptul ca lentila din interiorul ochiului isi pierde transparenta, din cauza degenerarii fibrelor din cristalin. Se stie ca ultravioletele au un rol in distrugerea acestor fibre“, explica doctorul Mihai Ghi- ta, medic specialist oftalmolog de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Potrivit estimarilor OMS, aproape 15 milioane de oameni orbesc anual din cauza cataractei, iar 20% din cazuri sunt urmarea expunerii la soare. Nediagnosticata la timp, cataracta poate duce la pierderea vederii sau la complicat ii de tipul glaucomului, mai spun doctorii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.